Kina i Rusija vetom spriječile nove sankcije UN-a Sjevernoj Koreji

Glasanje u 15-članom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda označilo je prvu ozbiljnu podjelu među pet stalnih članica najmoćnijeg tijela Svjetske organizacije.

Glasanje u 15-članom Vijeću sigurnosti završeno je sa 13-2 (EPA)

Kina i Rusija stavile su veto na rezoluciju Ujedinjenih naroda koju su podržale Sjedinjene Američke Države za uvođenje novih oštrih sankcija Sjevernoj Koreji zbog niza lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa koje se mogu koristiti i za nuklearno oružje.

Glasanje u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a završeno je sa 13-2 i označilo je prvu ozbiljnu podjelu među pet stalnih članica najmoćnijeg tijela UN-a s pravom veta, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Vijeće sigurnosti jedinstveno je uvelo sankcije nakon prve probne nuklearne eksplozije Sjeverne Koreje 2006. godine i pooštravalo ih je od tada, nastojeći da obuzda sjevernokorejske nuklearne i balističke raketne programe i spriječi njihovo finansiranje.

Američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield pozvala je na jedinstvo prije glasanja u četvrtak, nazvavši šest ovogodišnjih testova interkontinentalnih balističkih projektila Sjeverne Koreje “prijetnjom za cijelu međunarodnu zajednicu”.

Kina je uoči glasanja najavila protivljenje novim sankcijama Sjevernoj Koreji, a kineski ambasador pri UN-a pozvao SAD da preduzme “smislene, praktične akcije” kako bi obnovio dijalog s Pjongjangom i našao političko rješenje za situaciju na Korejskom poluotoku, gdje je Korejski rat 1950-53. godine završen samo primirjem, a ne i mirovnim sporazumom, te kriza traje neprekidno od tada.

Probno lansiranje interkontinentalnog projektila

U srijedu je Južna Koreja izvijestila da pretpostavlja da je Sjeverna Koreja probno lansirala interkontinentalni projektil i dvije rakete manjeg dometa.

To je bio 17. slučaj ispaljivanja sjevernokorejskih projektila ove godine.

U posljednjoj rezoluciji o sankcijama, usvojenoj u decembru 2017. godine, Vijeće sigurnosti UN-a se obavezalo da će dalje ograničiti izvoz nafte u Sjevernu Koreju ako izvrši lansiranje balističke rakete sposobne da dosegne interkontinentalni domet.

Američka ambasadorica pri UN-u je ovog mjeseca rekla da su u posljednje četiri godine “dvije članice” Vijeća sigurnosti, što se jasno odnosilo na Kinu i Rusiju, “blokirale svaki pokušaj” da se provedu sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje.

Rezolucija koja nije izglasana u četvrtak trebalo je smanjiti izvoz sirove nafte u Sjevernu Koreju sa četiri miliona barela godišnje na tri miliona barela, a smanjila bi izvoz rafinisanih naftnih derivata sa 500.000 barela godišnje na 375.000 barela.

Također bi se Sjevernoj Koreji zabranilo da izvozi mineralna đubriva, mineralna ulja i mineralne voskove.

Šta bi bilo zabranjeno rezulzcijom?

Pored toga, rezolucija bi zabranila prodaju ili transfer svih duhanskih proizvoda u Sjevernu Koreju, pooštrila bi pomorske sankcije i zabranila izvoz ručnih i zidnih satova i njihovih dijelova iz te zemlje.

Predložena rezolucija bi nametnula globalno zamrzavanje imovine grupi “Lazarus”, koju je stvorila Sjeverna Koreja.

U tekstu se kaže da se “Lazarus” bavi “cyber špijunažom, krađom podataka, novčanim pljačkama i destruktivnim operacijama zlonamjernog softvera” protiv državnih, vojnih, finansijskih, proizvodnih, izdavačkih, medijskih i zabavnih institucija, kao i brodskih kompanija i kritične infrastrukture.

Rezolucija bi, da je prihvaćena, također zamrznula imovinu trgovinske korporacije Korea Namgang Trading, koja šalje sjevernokorejske radnike u inostranstvo, a oni donose prihod državi.

Sankcije bi pogodile i kompaniju Hegumgang Trading, za koju prijedlog recolucije kaže da je sarađivala s jednom kompanijom iz Mozambika pod ugovorom od šest miliona dolara koji se odnosi na rakete zemlja-zrak, radar i prenosive sisteme protuzračne odbrane.

Izvor: Agencije