Izraelske snage ranile gotovo 90 Palestinaca na protestu

Crveni polumjesec navodi da je najmanje jedan Palestinac pogođen u nogu, dok su ostali povrijeđeni šok granatama, gumenim mecima i suzavcem.

Najžešći sukobi dogodili su se u gradu Huwara u centralnom dijelu okupirane Zapadne obale, u blizini grada Nablus (Anadolija)

Izraelske snage danas su na protestima Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali povrijedile gotovo 90 osoba, saopštilo je Palestinsko društvo Crvenog polumeseca.

Najmanje jedan Palestinac je pogođen u nogu i prebačen u bolnicu, dok su ostali zadobili povrede od šok granata, gumenih metaka i udisanja suzavca, navodi se u saopštenju, prenio je Reuters.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopštenje u kojem osuđuje izraelsku represiju, navodeći da lokalni stanovnici protestuju protiv širenja jevrejskih naselja i konfiskacije palestinske zemlje.

Najžešći sukobi dogodili su se u gradu Huwara u centralnom dijelu okupirane Zapadne obale, u blizini grada Nablus.

Izraelski zakon ne zabranjuje palestinsku zastavu, ali policija i vojnici redovito uklanjaju palestinske zastave s javnih površina (Anadolija)

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama ove sedmice moglo se videti kako jevrejski naseljenici i izraelski vojnici skidaju palestinske zastave u gradu.

Kao odgovor na to, Palestinci su organizovali marš tokom koga su mahali zastavama, što je dovelo do sukoba sa izraelskim snagama.

Izraelski zakon ne zabranjuje palestinsku zastavu, ali policija i vojnici redovito uklanjaju palestinske zastave s javnih površina.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Na Zapadnoj obali koja je pod izraelskom okupacijom od 1967. godine nalaze se 253 ilegalna jevrejska naselja u kojima živi više od 400.000 Jevreja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada