Blinken: Kina je najozbiljniji izazov za međunarodni poredak

Šef američke diplomatije predstavio je višestruku strategiju SAD-a usred intenziviranja konkurencije s Pekingom.

Ne tražimo konflikt ili novi Hladni rat, naprotiv, odlučni smo da izbjegnemo oboje, rekao je Antony Blinken (AP)

Uprkos trenutnom fokusu na ruskoj invaziji na Ukrajinu, Kina predstavlja “najozbiljniji dugoročni izazov za međunarodni poredak“, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

U govoru na Univerzitetu “George Washington” u američkom glavnom gradu predstavio je višestruku strategiju SAD-a usred intenziviranja konkurencije s Kinom.

“Strategija administracije Joea Bidena može se sažeti u tri riječi – investiranje, usklađivanje, nadmetanje”, rekao je Blinken.

“Ulagat ćemo u temelje naše snage ovdje, kod kuće – našu konkurentnost, inovativnost, demokratiju. Uskladit ćemo naše napore s našom mrežom saveznika i partnera koji djeluju sa zajedničkom svrhom i zajedničkim ciljem, a koristeći ova dva ključna sredstva takmičit ćemo se s Kinom za odbranu naših interesa i izgradnju naše vizije za budućnost.“

‘Zaštititi poredak koji se temelji na pravilima’

Američki diplomata kazao je da Washington ne želi narušiti kinesku ulogu “velike sile“, ali želi zaštititi “poredak koji se temelji na pravilima“, koji održava globalnu stabilnost i koji je i Kini omogućio sopstveni uspon.

“Ne tražimo konflikt ili novi Hladni rat. Naprotiv, odlučni smo da izbjegnemo oboje“, kazao je Blinken.

Odnosi SAD-a i Kine su pogoršani u proteklih nekoliko godina, dok je Washington za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa strateško takmičenje Pekingom postavio za prvo vanjskopolitičko pitanje, što je nastavio i njegov nasljednik Biden.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada