Zelenski odgovorio Henryju Kissingeru: Ovo nije 1938. godina

Ukrajinski predsjednik odbio je prijedloge da Ukrajina preda dijelove zemlje Rusiji u zamjenu za mir.

Zelenski je od Zapada zatražio još oružja za sve jače borbe na istoku zemlje (Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je prijedloge da bi Ukrajina trebala predati kontrolu nad nekim svojim teritorijama Rusiji kako bi se postigao mirovni sporazum.

Ti “veliki geopolitičari” koji ovo predlažu zanemaruju interese običnih Ukrajinaca – “miliona onih koji zapravo žive na teritoriji koju predlažu kao razmjenu za iluziju mira”, rekao je Zelenski u obraćanju naciji.

Ovi komentari dolaze nakon što se ukrajinske snage suočavaju sa obnovljenom ofanzivom u dvije istočne regije koje su proruski separatisti preuzeli 2014. godine.

Urednički kolegij New York Timesa predložio je 19. maja da bi dogovaranje mira možda zahtijevalo od Kijeva da donese teške odluku, s obzirom da odlučna vojna pobjeda nije realna.

Bivši američki državni sekretar Henry Kissinger ove sedmice je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao da bi Ukrajina trebala dopustiti Rusiji da zadrži Krim koji je aneksirala 2014. godine.

“Šta god Rusija uradi, uvijek ćete naći nekoga ko kaže ‘hajde da uzmemo njihove interese u ozbir”, rekao je Zelenski.

“U Davosu, naprimjer, gospodin Kissinger se pojavio iz duboke prošlosti i rekao da bi dijelovi Ukrajine trebali biti predati Rusiji da se izbjegne udaljavanje Rusije od Evrope. Čini se da gospodin Kissinger na svom kalendaru ima 1938. godinu umjesto 2022, te je mislio da se obraća publici tog vremena, ali u Minhenu, umjesto u Davosu.”

Britanija, Francuska, Italija i Njemačka su 1938. u Minhenu potpisali pakt kojim su Hitleru dali teritoriju u tadašnjoj Čehoslovačkoj kao dio propalog pokušaja da ga ubijede da napusti daljnje planove o teritorijalnoj ekspanziji.

“Simptomatični urednički tekstovi također su se pojavili u nekim zapadnim medijima koji govore o tome da Ukrajina mora prihvatiti takozvane teške kompromise predajući svoju teritoriju u zamjenu za mir. Možda je New York Times napisao nešto slično 1938. Ali dopustite da vas posjetim da je sada 2022”, rekao je Zelenski.

‘Nosite se’

Italija i Mađarska pozvale su Evropsku uniju da eksplicitno traži prekid vatre u Ukrajini mirovne razgovore sa Rusijom, čime su se stavile u suprotnu poziciju u odnosu na druge države članice odlučne da zauzmu tvrđi stav prema Moskvi.

Ranije je savjetnik Zelenskog Oleksij Arestovič rekao da neke evropske nacije očigledno žele da Ukrajina pruži ustupke Putinu.

“Niko neće trgovati ni sa gramom našeg suvereniteta niti milimetrom naše teritorije”, rekao je u videu.

“Naša djeca umiru, vojnici se raznose njihovim granatama, a oni nam govore da žrtvujemo teritorij. Nosite se. To se nikada neće desiti.”

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova rekla je ranije da je italijanski mirovni plan za Ukrajinu “fantazija”.

“Ne možete snabdijevati Ukrajinu oružjem jednom rukom a drugom davati plan za mirno rješavanja situacije”, rekla je Marija Zaharova.

Italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio dao je smjernice za plan prošle sedmice. Kremlj je rekao u utorak da nije vidio inicijativu, ali da se nada da će je dobiti diplomatskim putevima.

Zelenski je od Zapada zatražio još oružja za sve jače borbe na istoku zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije