Turska poruka Švedskoj i Finskoj: Konkretne mjere, pa NATO

Ankara optužuje te nordijske zemlje da primaju članove Radničke partije Kurdistana, koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Sa sastanka turske i finske delegacije (EPA)

Turska neće pristati na prijem Švedske i Finske u Sjevernoatlantski savez ako one ne poduzmu “konkretne mjere“ oko sigurnosnih pitanja koja nju brinu, upozorio je visoki zvaničnik turskog Predsjedništva.

Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog Predsjedništva i bliski saradnik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, primio je delegacije diplomata te dvije države poslane u Tursku da pokušaju uvjeriti Ankaru koja se protivi njihovom pristupanju Alijansi.

“Jasno smo rekli našim sagovornicima da proces [njihovog pristupanja NATO-u] ne može napredovati dok se ne zadovolje sigurnosne brige Turske, s konkretnim mjerama i određenim datumima“, rekao je on poslije razgovora koji su trajali pet sati, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Čeka se odgovor na zahtjeve Ankare

Dodao je kako su sagovornici to primili k znanju i da će to prenijeti svojim vladama.

“Nastavit ćemo razgovore kada budemo dobili njihov odgovor na naše zahtjeve“, istakao je Kalin.

Turska optužuje te nordijske zemlje, posebno Švedsku, koja ima veliku zajednicu turskih izgnanika, da primaju članove Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Sankcije protiv Turske na snabdijevanjem proizvoda odbrambene industrije čine NATO slabijim, izjavio je Kalin.

Pozitivan stav o ukidanju sankcija

“Zahtijevali smo od Švedske i Finske da se odmah ukinu ograničenja na uvoz proizvoda odbrambene industrije i vidjeli smo njihov pozitivan stav prema ukidanju sankcija sektoru odbrane. To je ključno, jer mislimo da nije u redu da saveznici nameću embargo jedni drugima. To samo slabi Savez i čini naše neprijatelje zadovoljnima”, rekao je on na konferenciji za novinare u Ankari, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Dodao je da je Ankara tokom razgovora s delegacijama kandidata za članstvo u NATO, Finske i Švedske, primijetila pozitivan stav prema ukidanju embarga na izvoz oružja.

Ove dvije zemlje zabranile su izvoz oružja u Tursku nakon upada turskih snaga u Siriju, gdje su se suočile s milicijom sirijskih Kurda.

Izvor: Agencije