Upozorenje NATO-u da obrati pažnju na rusku prijetnju iz Afrike

Sve veći utjecaj i aktivnosti Moskve u Africi su ‘zabrinjavajuća’ prijetnja po sigurnost zemalja Alijanse, poručili su ministri odbrane Španije i Velike Britanije.

NATO ne može ostati ravnodušan na situaciju u Africi (EPA)

Sve veći utjecaj i aktivnosti Rusije u Africi predstavljaju “zabrinjavajuću” prijetnju po sigurnost zemalja NATO-a, zajedno s njenom invazijom na Ukrajinu, i time se mora pozabaviti vojna alijansa, rekli su španski i britanski ministri odbrane.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Madridu, Margarita Robles rekla je da je širenje operacija ruske države i ruskih privatnih sigurnosnih kompanija, poput Wagner grupe, u zemljama poput Malija i Libije “veoma jasno” i optužila ih za podsticanje organiziranog kriminala i terorizma.

“NATO ne može ostati ravnodušan u ovoj situaciji”, dodala je španska ministrica, prenosi Fena.

Migrantski tokovi kao oružje

Britanac Ben Wallace, koji je u Madridu na bilateralnom sastanku uoči domaćina samita NATO-a u Španiji krajem juna, kazao je da bi rastuća nestabilnost u kombinaciji s glađu u Africi mogla značajno utjecati na Evropu.

“Ako Rusija može koristiti migrantske tokove kao oružje na jednom kraju Evrope, oni ga sigurno mogu koristiti i na drugom”, rekao je.

Pri tome je mislio na navode zapadnih vlada da je u prošlogodišnjoj graničnoj krizi Evropske unije Rusija podržala saveznicu Bjelorusiju u ohrabrivanju hiljada migranata koji bježe od rata u drugim dijelovima svijeta da pređu prema Poljskoj, u znak odmazde za sankcije EU-a.

Izvor: Agencije