Ruski i kineski nuklearni bombarderi za ispraćaj Bidena iz Azije

Zajednička patrola je trajala 13 sati iznad japanskog i istočnokineskog mora i njoj su učestvovali ruski strateški bombarderi Tu-95 i kineski bombarderi Xian H-6.

U zajedničkim patrolama ruski i kineski bombarderi su 24. maja letjeli blizu japanskih i južnokorejskih zona protuzračne odbrane (EPA - Ilustracija)

Ruski i kineski strateški bombarderi, u okviru prve zajedničke vojne vježbe od početka ruske invazije na Ukrajinu, izveli su letove blizu Japana i Južne Koreje u demonstraciji sile s oštrom porukom administraciji predsjednika SAD-a Joea Bidena koji je završavao posjetu regiji u nastojanju da učvrsti regionalne saveze nasuprot sve snažnijem  partnerstvu Moskve i Pekinga, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

U zajedničkim patrolama ruski i kineski bombarderi su 24. maja letjeli blizu japanskih i južnokorejskih zona protuzračne odbrane u zajedljivom oproštaju od Bidena koji je završavao četverodnevnu posjetu Aziji, ističe Reuters na koga se poziva Beta.

Patrole u okviru zajedničkih vojnih vježbi Kine i Rusije uslijedile su nekoliko sati nakon što je Biden razljutio Peking rekavši da je spreman vojno odgovoriti u slučaju kineskog napada na Tajvan, ali i dok je o reakcijama na rusku invaziju na Ukrajinu razgovarao sa liderima članica Quada, sigurnosne grupe u kojoj su Australija, Indija, Japan i Sjedinjene Američke Države.

Vježba od 13 sati

Bidenova posjeta Aziji bila je dio napora SAD-a da se suprotstave onome što Washington naziva „prisilnim“ ponašanjem Pekinga, ne samo prema Tajvanu za koji Kina tvrdi da je dio njene teritorije. Američki predsjednik je obećao da će Washington stati uz svoje saveznike i partnere u zalaganju za slobodnu i otvorenu indopacifičku regiju.

Zajednička patrola je trajala trinaest sati iznad japanskog i istočnokineskog mora i njoj su učestvovali ruski strateški bombarderi Tu-95 i kineski bombarderi Xian H-6, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane, dok je kinesko Ministarstvo odbrane saopćilo kako je to dio godišnje vojne vježbe.

Rusija i Kina su izvele zajedničke vježbe s nuklearnim bombarderima iznad Japanskog mora 2019, 2020. i 2021. godine, ali su letovi 24. maja bili prvi put da se takav manevar dogodio dok je američki predsjednik u regiji, ukazuje Financial Times.

Izvor: Agencije