Rusija pozdravlja prijedlog Kine o proširenju BRICS-a

Moskva smatra preuranjenim da se imenuju potencijalni kandidati za proširenje grupacije rastućih svjetskih ekonomija i da je tema obimna i višestruka.

BRICS je grupacija koju čini pet država - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika (EPA)

Ruska Federacija pozdravlja prijedlog Kine za proširenje grupacije rastućih svjetskih ekonomija poznatije kao BRICS, ali smatra kako je preuranjeno imenovati potencijalne kandidate za pridruživanje asocijaciji, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Proširenje petorke BRICS-a nesumnjivo zavređuje punu pažnju asocijacije. Ove godine je kineski predstavnik u BRICS-u predložio da se intenzivira rad na tome i mi podržavamo tu inicijativu“, istakla je ona na brifingu, prenosi Tanjug, pozivajući se na ruske medije

Zaharova je naglasila da smatra preuranjenim da se imenuju potencijalni kandidati i da je tema o proširenju obimna i višestruka.

‘Rano za otkrivanje detalja procesa’

“Ova tema nije tako jednostavna kao što se čini. Predstoji određivanje ključnih parametara ovakvog procesa, formiranje u okviru BRICS-a, postizanje konsenzusa o standardima, kriterijima i proceduri pridruživanja novih članova”, objasnila je.

Kako je dodala, još je rano otkrivati detalje tog procesa.

Prethodno je kineski državni savjetnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio da Kina želi proširiti grupaciju BRICS.

BRICS je grupacija koju čini pet država – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Organizacija je osnovana 2006. godine, u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Izvor: Agencije