Pentagon: Sankcije na elektroniku utjecale na modernizaciju ruske vojske

Mikroelektronika koja se proizvodi u inostranstvu ključna je za ruske napredne borbene avione i brodove te naprednu municiju, kažu američki zvaničnici.

Trenutni plan Rusije za modernizaciju vojske predviđa završavanje tog procesa 2027. (EPA)

Zapadne ekonomske sankcije i kontrola izvoza vjerovatno će značajno našteti ruskoj proizvodnji naprednih borbenih aviona i plovila te svemirskim kapacitetima potrebnim Kremlju za moderniziranje vojske, izjavila je zamjenica američkog ministra odbrane Kathleen Hicks, piše Foreign Policy.

Pentagon i zapadne vlade su sedmicama ukazivale na to da se Rusija bori da ponovo dopuni zalihe municije s preciznim navođenjem za koju se koriste kompjuterski čipovi napravljeni u inostranstvu te sisteme za navođenje koji im pomažu da pogode mete, što je imalo veliku utjecaj na ruski rat u Ukrajini.

Međutim, Hicks, koja je u posjeti Evropi, što je njeno prvo putovanje od kako je preuzela poziciju prije godinu dana, rekla je novinarima da će duboka ovisnost Kremlja o mikroelektronici proizvedenoj u inostranstvu, koja sada podliježe sankcijama, dovesti do mnogo većih posljedica.

Ratovanje ‘bez kontakta’ protiv NATO-a

“Ekonomski trošak odluke [ruskog predsjednika Vladimira] Putina da pokrene ovaj rat bit će značajan za Rusiju, a to će osjetiti ruska odbrambena industrija”, kazala je Hicks novinarima u američkom komandnom centru u Evropi.

“Previđam da će se to najviše osjetiti na području njihove modernizacije. Da li se radi o njihovim naprednim borbenim avionima, ili njihovoj naprednoj municiji, ili plovilima – mikroelektornika je ključna”, dodala je.

Trenutni plan Rusije za modernizaciju vojske predviđa završavanje tog procesa 2027. godine i fokusira se na poboljšanje kopnenih snaga s oružanim sistemima dugog dometa kojima bi se moglo prijetiti zemljama NATO-a, uključujući dvije vrste hipersoničnih raketa, rakete Kalibr, koje se lansiraju sa mora i zraka, te rakete Iskander kratkog i srednjeg dometa, a sve se to koristi u ratu u Ukrajini.

Visoki američki odbrambeni zvaničnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, zbog pravila Pentagona, rekao je da Rusija želi usavršiti ratovanje “bez kontakta” protiv NATO-a, koristeći napade sa udaljenosti ako dođe do šireg rata, što je sada dio modernizacije kojem je invazija na Ukrajinu naštetila.

Međutim, čak i prije invazije, osam godina borbi u regiji Donbas dovelo je do toga da se oštete vitalne veze s ukrajinskim industrijama, čime je došlo do kašnjenja u proizvodnji novih brodova i podmornica te se Kremlj okrenuo sovjetskom dizjnu.

Rusija se dugo borila da pokrene program proizvodnje pete generacije Sukhoi Su-57 borbenih aviona te su samo četiri letjelice koje se mogu koristiti proizvedene od kako je program počeo 2020. godine.

Moderni borbeni avioni nisu prikazani ni tokom parade za Dan pobjede u Moskvi, a tri mjeseca od početka rata u Ukrajini Rusija još nije postigla zračnu superiornost.

Jesse Salazar, nekadašnji zvaničnik Pentagona za industrijske politike, kazao je da se Rusija bori da osigura potrebnu mikroelektroniku te da je, također, pandemija korona virusa utjecala na to da se takva oprema teško dobija.

Širi regionalni rat ili ‘aktivna odbrana’

“Sankcije Rusiji vjerovatno će dodatno pogoršati ovaj lanac opskrbe i učiniti proizvodnju naprednih tehnoloških sistema puno težim i dužim.”

Visoki američki odbrambeni zvaničnik rekao je da je ruski plan za širi regionalni rat, poznat kao “aktivna odbrana”, zamišljen tako da koristi preventivne napade na snage NATO-a kako bi ih odvratio od napadanja.

Američki zvaničnici još pokušavaju razumjeti kakvo je stanje na terenu što se tiče stvarnog kapaciteta ruske vojske na ratištu u odnosu na težnje za naprednim oružjem.

Ruske snage su se u ratu u Ukrajini borile da osiguraju osnovnu logistiku te su pretrpjele ogroman gubitak vojnika u samo nekoliko mjeseci.

Ekonomske posljedice ruskog rata također se osjete na polju ruske prodaje oružja, navode zvaničnici.

Rusija je odgovorna za petinu globalne prodaje oružja od 2016. godine, a oružje je prodavala Indiji.

“Ono što vidimo je značajan izazov za njih što se tiče prodaje oružja zbog svih ekonomskih posljedica koje se dešavaju zbog rata u Ukrajini”, kazala je Hicks.

Rusija je pokušavala biti manje ovisna od međunarodnih lanaca opskrbe te je povećala državnu potrošnju na elektronsku industriju čak za 800 posto samo u 2021. godini.

“Vjerovatno kako bi finansirali razvoj elektronike, da se zamijeni ona koja je zabranjena zapadnim sankcijama iz 2014. godine”, naveo je Richar Connolly, stručnjak za rusku ekonomiju koji vodi kosultantsku grupu Eastern Advisory.

Pripremaju se sovjetski T-62 tenkovi iz 60-ih

U izvještaju za Pentagon, Connolly je naveo da kineske firme također mogu pomoći Rusiji s proizvodnjom komponenti i dizajnima za napredne rakete.

Ruski piloti imali su problem s upravljenjem aviona u ratu u Ukrajini, ne samo zbog ukrajinske zračne odbrane.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da su srušeni ruski avioni SU-34 u Ukrajini pronađeni s GPS prijemnicima zaljepljenim na instrumente, “kako bi piloti znali gdje su, zbog lošeg kvaliteta njihovih vlastitih sistema”.

Stručnjaci smatraju da će sankcije na kompjuterske čipove i drugu elektroniku prisiliti Kremlj da koristi više opreme iz sovjetske ere na ratištu.

Rusija se navodno priprema i da koristi stare T-62 tenkove iz 60-ih godina.

Izvor: Agencije