Mediji o ratu u Ukrajini: Rušiti Putina ili poslušati Kissingera

Mediji u Evropskoj uniji su vidljivo zaokupljeni pitanjem kuda Evropu i svijet vodi ukrajinski ratni, a sve više i ekonomski i energetski svjetski kovitlac.

U osvrtima se ukazuje na nastojanja američkog vrha, kao i Poljske, baltičkih i skandinavskih zemalja, da se nastavi s isporukama teškog naoružanja Kijevu i ide na 'slamanje Rusije i Putina' (EPA)

Ukrajinski rat riješiti tako da se oslabi Rusija i sruši ruski predsjednik Vladimir Putin, kako traže “jastrebovi” u SAD-u i Evropi ili mučnim pregovorima privoljeti Kijev na teške ustupke, ali tako da Putin nije pobijedio, dok je možda najizgledniji “afganistanski scenario”, poput povlačenja Sovjetskog saveza iz Afganistana 1989-e, piše italijanski list Corriere della Sera.

Mediji u Evropskoj uniji su vidljivo zaokupljeni pitanjem kuda Evropu i svijet vodi ukrajinski ratni, a sve više i ekonomski i energetski svjetski kovitlac, a danas se pažljivo prate izvještaji s ratišta koji govore da ruske snage postepeno napreduju, prenosi Beta.

U osvrtima se ukazuje na nastojanja američkog vrha, kao i Poljske, baltičkih i skandinavskih zemalja, da se nastavi s isporukama teškog naoružanja Kijevu i ide na “slamanje Rusije i Putina”, ali se predočava i viđenje Francuske, Njemačke, Italije, Španije da se sagleda i okončanje sukoba mirovnim pregovorima.

Italija je, štaviše, Ujedinjenim narodima podnijela prijedlog mirovnog plana za Ukrajinu, ali je Moskva to odbacila, naglasivši da se “ne može jednom rukom slati oružje Ukrajini, a drugom donositi mirovni plan”.

Poruka Kissingera

U zapadnoevropskim medijima je naišla na odjek i ponovna poruka bivšeg američkog državnog sekretara Henryja Kissingera, iskazana na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, da rat u Ukrajini jedino može da se okonča povoljno po Evropu i cijeli svijet ako ta zemlja postane neutralna, spona saradnje s Rusijom, a ne odbrambeni bedem Zapada prema ostalom svijetu i guranje Moskve u savez s Pekingom.

Kissinger je upozorio da će se inače sve pretvoriti u rat Zapada s Rusijom i rekao da Ukrajina zarad mira treba da ustupi dio teritorija Rusiji, što je izazvalo kritike u Kijevu, a dijelom i u SAD-u i naročito u zemljama na sjeveru Evrope.

Njemački kancelar Olaf Scholz je izjavio da je ruska invazija “brutalna”, ali je naglasio da bi “okončanje ruskog rata u Ukrajini bilo najbolje za cijelu planetu”, mada, istakao je, “mi ne možemo dozvoliti da Putin dobije taj rat…i da nametne svoj mir”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je da kraj rata i mirovni sporazum ne smiju značiti “ponižavanje Rusije”.

Tvrda linija

Corriere della Sera navodi da u tri moguća rješenja za rat u Ukrajini prva varijanta glasi “ništa ne popustiti Putinu” i objašnjava da je to “teza super-jastrebova” u Washingtonu.

“Oličenje te tvrde linije su”, predočava taj list, “Englezi, koji u tom ratu nastoje da ostvare silnu želju da ponovo postanu svjetska sila, potvrde ‘specijalnu vezu’ s Amerikancima, pokažu sebe kao suprotnost podijeljenoj Evropi i zadaju samrtni udarac prijateljima Moskve”.

“Afganistanska varijanta”, prenosi Corriere della Sera mišljenje stručnjaka, bi, uz sve razlike s ukrajinskim ratom, bilo rješenje da to ne bude potpuni poraz Rusa, već dokaz da ruske trupe nisu u stanju da slome ukrajinski otpor, iako ukrajinska armija ne bi bila u stanju da pobijedi rusku, čak i ako se nastave isporuke zapadnog naoružanja.

Tu se onda rješenje poklapa i Kissingerovim stavom da Ukrajina odustane od zahtjeva za povrat Krima i Donbasa, kao i ratnih reparacija od Moskve.

Corriere della Sera ishod vidi i u tome da bi “ukoliko Ukrajina izraste u stabilnu demokratiju, obnovljenu milijardama dolara pomoći i sredstava od zamrznute ruske imovine na Zapadu, to onda bio dokaz Putinove greške i s vremenom bi izazvalo urušavanje Putinovog režima…kao što je povlačenje iz Afganistana uticalo na krah sovjetskog sistema”.

Ratoborne poruke

Na ocjene da postoje “jastrebovi” i oni koji bi u redovima Zapada bili skloni da se ide na mirovni sporazum se nadovezao i uređivački kolegij New York Timesa koji smatra da “tvrde ratoborne poruke” američkog vrha da treba srušiti Putina i oslabiti Rusiju “uopšte ne čine pregovore (o miru) bližim”.

Uvodnik New York Timesa je prokomentira i azijski dnevnik Asia Times koji ističe da “neokonzervativci-neocons vode američku vanjsku politiku čiji je cilj oduvijek bio rat preko posrednika da se Rusija baci na koljena”.

“Neocons se drže”, stoji u analizi, “doktrine pomoćnika američkog ministra odbrane Paula Wolfovitza na kraju hladnog rata 1992, prema kojoj zadatak Amerike mora biti da se svaka neprijateljska sila spriječi da ima prevlast u regionu čija bi prirodna bogatstva bila dovoljna da joj omoguće svjetsku moć”.

U sadašnjoj američkoj administraciji su glavni pobornici te doktrine državni sekretar Antony Blinken, njegova pomoćnica Victoria Nuland i savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullliven.

Neki evropski mediji su prenijeli i analizu vodećeg analitičara američkog Vijeća za međunarodne odnose Charlesa Kupchana koji kaže da je “kucnuo čas za demokratije s obje strane Atlantika da sve preokrenu ka okončanju rata”.

Kupchan smatra da je “spašavanje veza s Rusijom” važno za svjetski mir i interese SAD-a “jer i ako krene novi hladni rat, dijalog će biti još važniji nego u prethodnom hladnom ratu zato što je svijet danas međusobno zavisan i globaliziran”.

“A zajednički izazovi s Moskvom su razoružanje i kontrola naoružanja, klima, cybersfera, pospješenje svjetskog zdravlja” što, zaključuje američki analitičar nikako neće moći da se postigne ako se rat u Ukrajini pretvori u trajno žarište.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada