Mađarska: Porez na kompanije zbog inflacije i finansiranja vojske

Novi porez odnosi se na banke, osiguravajuće kompanije, veleprodaju, trgovačke lance te na energetske, telekomunikacijske i na aviokompanije.

Viktor Orban: Pojedinosti i brojevi bit će naknadno objavljeni (EPA)

Mađarski populistički premijer Viktor Orban saopćio je da uvodi novi porez na kompanije kako bi odgovorio na porast cijena povezan s ratom u Ukrajini i finansirao nove odbrambene troškove.

Vijest dolazi nakon uvođenja drugog po redu vanrednog stanja zbog ruske invazije na Ukrajinu, dok prvo vanredno stanje, povezano s pandemijom COVID-19, ističe iduće sedmice, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

U videosnimku objavljenom na Facebooku, Orban tumači kako se novi porez odnosi na “banke, osiguravajuće kompanije, veleprodaju, trgovačke lance te na energetske, telekomunikacijske i na aviokompanije“.

Dodatna zarada bankama

Tako izdvojen novac upotrijebit će se već ove i 2023. godine za dvije stvari: jačanje vojske i ograničenje cijene energenata i vode.

Ruska agresija na Ukrajinu i “politika sankcija Brisela“ usmjerenih protiv Moskve doveli su do “porasta cijena“, koji, uz povećanje stopa, “donosi dodatnu zaradu bankama i multinacionalnim kompanijama“, obrazložio je svoju odluku mađarski premijer.

Pojedinosti i brojevi bit će naknadno objavljeni, kazao je Orban.

Izvor: Agencije