Izraelski sud potvrdio zabranu molitve nemuslimanima u Al-Aksi

Prema dogovoru iz 1967. godine, nemuslimani mogu posjetiti ovu lokaciju tokom određenih satnica, ali im je zabranjena molitva.

Jevreji vjeruju kako je riječ o lokaciji biblijskih jevrejskih hramova (EPA)

Izraelski žalbeni sud odbacio je presudu nižeg suda kojom se dovodi u pitanje pravna osnova dugoročne zabrane molitve nemuslimana u kompleksu džamije Al-Aksa koja se nalazi u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

„Specijalna osjetljivost Brda Hrama ne može biti prenaglašena“, navela je sutkinja Einat Avman-Moller u presudi od srijede, koristeći hebrejski naziv za kompleks.

Dodala je kako u odnosu na molitve Jevreja na toj lokaciji „prednost imaju drugi interesi među kojima je očuvanje javnog reda“.

Ranije ove sedmice, općinski sud je presudio u korist troje jevrejskih apelanata kojima je policija zabranila pristup Starom gradu na 15 dana jer su se molili na ovoj lokaciji i potakli palestinske strahove da će doći do promjene osjetljivog statusa quo u kompleksu.

Dogovor iz 1967.

Kompleks džamije Al-Aksa se nalazi u svjetski poznatom Starom gradu. Ogromna većina međunarodne zajednice ne priznaje izraelski suverenitet nad Istočnim Jerusalemom i smatra ga nezakonito okupiranom teritorijom.

Kompleks je jedan od najsvetijih lokaliteta za muslimane i naziva se al-Haram al-Sharif, odnosno Plemenito svetište. Prema dogovoru iz 1967. godine, nemuslimani mogu posjetiti ovu lokaciju tokom određenih satnica, ali im je zabranjena molitva.

Jevreji vjeruju kako je riječ o lokaciji biblijskih jevrejskih hramova.

Izvor: Al Jazeera i agencije