Al Jazeera će ubistvo novinarke predati Međunarodnom krivičnom sudu

U prijavi će biti i izraelsko bombardovanje Al Jazeerinih prostorija u Gazi u maju 2021. godine.

Mreža obećava da će slijediti svaki put kako bi postigla pravdu za Shireen Abu Akleh (Al Jazeera)

Al Jazeera Media Network formirao je pravni tim koji će ubistvo svoje novinarke Shireen Abu Akleh proslijediti Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Mreža je u izjavi u četvrtak navela da je formirala međunarodnu koaliciju koja se sastoji od njenog pravnog tima i međunarodnih eksperata, te da priprema dosije o ubistvu Abu Akleh koji će predati tužiocu suda u Hagu.

Uz ubistvo Abu Akleh, koju su izraelske snage pogodile 11. maja u blizini izbjegličkog kampa u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali, u prijavi će biti i izraelsko bombardovanje Al Jazeerinih prostorija u Gazi u maju 2021. godine.

‘Izvesti odgovorne pred lice pravde’

„Al Jazeera osuđuje ubistvo naše kolegice Shireen Abu Akleh, koja je radila u Mreži 25 godina kao profesionalna novinarka, pokrivajući sukob na okupiranim palestinskim teritorijima”, navodi se u priopćenju mreže.

“Mreža obećava da će slijediti svaki put kako bi postigla pravdu za Shireen i osigurala da će oni koji su odgovorni za njeno ubistvo biti izvedeni pred lice pravde i pozvani na odgovornost u svim međunarodnim pravosudnim i pravnim platformama i sudovima“, dodaje se.

Izvor: Al Jazeera