Švedska i Finska bit će na samitu NATO-a u Madridu

Dvije nordijske zemlje će biti samitu Saveza koji će biti održan od 28 do 30. juna, rekao je španski premijer Pedro Sanchez.

Finska i Švedska službeno su prošle sedmice podnijele zahtjev za pridruživanje Aliiansi (Arhiva)

Švedska i Finska, koje su prošle sedmice predale službenu kandidaturu za pristupanje NATO-u, bit će prisutne na samitu Saveza u Madridu u junu, rekao je španski premijer na forumu u Davosu.

Dvije nordijske zemlje “naravno” da će biti u Madridu, na samitu koji će biti održan od 28 do 30. juna, odgovorio je Pedro Sanchez, kojem je pitanje o tome postavio predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) Borge Brende.

“To su dvije velike demokratije… i vjerujem da je vrlo važno… da ih imamo u svojstvu  saveznica NATO-a”, nastavio je Sanchez.

“Atmosfera, aktuelni kontekst i politička želja saveznika je raditi na pitanju te dvije zemlje”, rekao je španlski socijalistički čelnik, prenosi Hina.

Španija će ubrzati parlamentarni proces

Naglasio je da će Španija “ubrzati parlamentarni proces” kada će doći do ratifikacije pristupa te dvije zemlje.

Kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu, Finska i Švedska službeno su prošle sedmice podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, no Turska se usprotivila članstvu dviju zemalja u Savezu.

Sanchez je kazao da će glavni cilj samita u Madridu biti “jedinstvo saveznika” i jedinstvo “između NATO-a i Evropske unije”.

“Neformalna večera” tokom samita između zemalja EU-a i NATO-a je u pripremi, dodao je.

Izvor: Agencije