Pfizer: Za 45 zemalja patentirani lijekovi po neprofitnoj cijeni

Prodaja Pfizerovih patentiranih lijekova i vakcina po neprofitnoj cijeni planirana je za 27 zemalja sa niskim dohotkom i 18 zemalja sa nižim prihodima.

Na listi je i vakcina Comirnaty protiv COVID-a 19, koju je Pfizer razvio sa njemačkom kompanijom BioNTech (EPA)

Kompanija Pfizer će sve svoje patentirane lijekove, uključujući lijek Paxlovid za liječenje COVID-a 19 i Ibrance za rak dojke, učiniti dostupnim po neprofitnoj cijeni za 45 najsiromašnijih zemalja svijeta, saopštio je u srijedu ovaj američki proizvođač lijekova.

U saopštenju se navodi da plan uključuje 23 patentirana lijeka u potpunom vlasništvu Pfizera, vakcine za zarazne bolesti, lijekove za određene vrste raka, za rijetke bolesti i za zapaljenska oboljenja, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Na listi je i vakcina Comirnaty protiv COVID-a 19, koju je Pfizer razvio sa njemačkom kompanijom BioNTech.

Nedostatak inovativnih tretmana

Zemljama s niskim prihodima nedostaje pristup inovativnim tretmanima, a period u kojem oni postanu dostupni u tim državama otegne se od četiri do sedam godina i duže, ako uopšte postanu dostupni, prema istraživanju Fondacije “Bill & Melinda Gates”.

Prodaja Pfizerovih patentiranih lijekova i vakcina po neprofitnoj cijeni planirana je za 27 zemalja sa niskim dohotkom i 18 zemalja sa nižim prihodima koje su obuhvaćene programom kompanije nazvanim “Sporazum za zdraviji svijet”, a koji pokriva veći dio Afrike i veći dio jugoistočne Azije.

Pet zemalja – Ruanda, Gana, Malavi, Senegal i Uganda – već su se obavezale da će se pridružiti ovom sporazumu, koji je najavljen na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije