EU izdvaja milijardu eura u 2022. godini za jačanje odbrane

Predviđena su i dodatna sredstva za inovacije u oblasti odbrane od dvije milijarde eura.

Investicije će doprinijeti zatvaranju evropskog odbrambenog jaza, navodi Evropska komisija (EPA)

Evropska komisija usvojila je godišnji program rada Evropskog odbrambenog fonda koji za 2022. godinu predviđa 924 miliona eura za ulaganje i odbrambene sposobnosti Unije.

Istovremeno, predviđena su i dodatna sredstva za inovacije u oblasti odbrane od dvije milijarde eura, kako bi ”EU postao centar inovacija odbrambenog sektora”.

”Danas smo odlučili da ove godine mobilišemo milijardu eura budžeta EU-a za razvoj zajedničkih odbrambenih projekata, posebno u svemiru, cyber prostoru i drugim visoko tehnološkim oblastima“, poručeno je iz Komisije.

Evropa kao ‘centar odbrambenih inovacija’

„U našem novom sigurnosnom kontekstu, ove investicije će doprinijeti zatvaranju evropskog odbrambenog jaza. Također pokrećemo šemu EU-a za inovacije u oblasti odbrane u vrijednosti od dvije milijarde eura kako bismo Evropu učinili centrom odbrambenih inovacija”.

U Evropskoj komisiji podsjećaju na nedavno usvojeni plan za jačanje odbrane Unije koji podrazumijeva ulaganje 200 milijardi eura u narednim godinama kao i zajedničke nabavke i bolju interoperabilnost vojnih snaga zemalja članica.

Izvor: Agencije