Biden nakon masakra u Teksasu: Kada ćemo stati na put lobiju za oružje?

Američki predsjednik obratio se naciji nakon što je u školi u Teksasu u utorak navečer ubijeno 19 učenika i dvoje odraslih.

Pucnjave na javnim mjestima gotovo su svakodnevne u SAD-u i oružano nasilje je u porastu u velikim gradovima (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden obratio se naciji iz Bijele kuće, nakon masakra u školi u Teksasu, u kojem je, prema posljednjim informacijama, u utorak uvečer ubijeno 19 učenika i dvoje odraslih, zapitavši kada će Amerika stati na put “lobiju za oružje”.

“Nadao sam se da se kao predsjednik, neću morati ovako obraćati. Masovna pucnjava u osnovnoj školi u mjestu Uvalde je još jedan masakr u SAD-u. Prelijepa, nevina djeca, iz drugog, trećeg, četvrtog razreda… A tek koliko je djece prisustvovalo kako im prijatelji umiru, kao da su na ratištu…”, kazao je on.

Biden je rekao kako je “izgubiti dijete kao da vam neko otrgne dio duše”, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Pretvaranje bola u akciju

“Osjećaj je kao da se gušite. Molim naciju da se moli za žrtve i da stanemo na put lobiju za oružje. Molim da damo roditeljima i braći ubijenih snagu u ovoj tami koja ih je snašla. Kao država, moramo se zapitati… kada ćemo stati na put tom lobiju za oružje? Kada ćemo uraditi ono što duboko u nama znamo da treba bitie urađeno?”, dodao je Biden.

Osvrćući se na pitanje o zakonu o kontroli oružja, zamolio je zastupnike da “pretvore ovu bol u akciju” dok je prisjećao masovne pucnjave iz 2012. godine u osnovnoj školi “Sandy Hook” u Newtownu, u državi Connecticut, kada je bio potpredsjednik SAD-a.

“Dosta mi je svega, umoran sam. Moramo djelovati. Nemojte mi samo kazati da ne možemo reagirati nakon ovog pokolja. Zašto dozvoljavamo da se ovo desi?”, rekao je Biden.

Naoružani napadač je pucao i ubio 19 učenika i dva odrasla u utorak, u osnovnoj školi u južnom Teksasu.

Guverner Gregg Abbott je rekao da je ubijen i 18-godišnji osumnjičeni, učenik srednje škole u gradiću Uvaldeu, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Policajci odgovorili na vatru napadača

Osumnjičenik, 18-godišnji Salvador Ramos, vjerovatno je ubijen u vatri kojom su odgovorili policajci u tragediji u školi smještena 130 kilometara od grada San Antonija.

Guverner Teksasa je rekao da je ubica imao pištolj, a vjerovatno i pušku i dodao da su među povrijeđenima i dva policajca, koji su prvi reagirali na poziv, navodeći da ljekari ocjenjuju da oni nisu životno ugroženi.

Pucnjave na javnim mjestima gotovo su svakodnevne u Sjedinjenim Američkim Državama i oružano nasilje je u porastu u velikim gradovima poput New Yorka, Chicaga, Miamija i San Francisca, posebno nakon pandemije korona virusa 2020. godine.

Sredinom maja Ameriku je potresao rasistički napad vatrenim oružjem, u kojem je ubijeno 10 Afroamerikanaca u trgovini u Buffalu, u saveznoj državi New York.

Izvor: Agencije