Upozorenje iz Pekinga: SAD se ‘igra vatrom’ na Tajvanu

Ured Kineskog državnog vijeća za Tajvan saopćio je kako SAD koristi ‘tajvansku kartu da obuzda Kinu i da će i sam izgorjeti’.

Joe Biden odgovorio je nedvosmislenim 'da' na pitanje da li bi se SAD 'vojno uključio' u odbranu Tajvana ako ga napadne Kina (Evan Vucci/AP Photo)

Kina je upozorila da se Sjedinjene Američke Države “igraju vatrom” nakon što je predsjednik Joe Biden rekao da će Washington vojno braniti Tajvan ako taj otok napadne Peking.

Ured Kineskog državnog vijeća za Tajvan saopćio je kako SAD “koristi ‘tajvansku kartu’ da obuzda Kinu i da će i sam izgorjeti”.

Državna agencija Xinhua citirala je glasnogovornika Ureda Zhu Fengliana, koji je pozvao SAD da “zaustavi sve primjedbe ili radnje koje krše” ranije uspostavljene principe između Pekinga i Washingtona.

Govoreći u Tokiju, tokom putovanja u Aziju, Biden je odgovorio s nedvosmislenim “da” na pitanje novinara da li će se SAD “vojno uključiti” u odbranu Tajvana ako ga napadne Kina.

“To je obaveza koju smo preuzeli”, kazao je.

Washington se slaže s politikom ‘Jedne Kine’

“Situacija je ovakva: slažemo se s politikom ‘Jedne Kine’; potpisali smo to i sve prateće sporazume sklopljene od tada… Ali, ideja da se to može uzeti samo silom jednostavno nije primjerena”, rekao je Biden.

Iako je Biden sklon gafovima, ovo nije prvi put da je izrazio posvećenost sigurnosti Tajvana.

Američki predsjednik je i u oktobru rekao da će SAD stati u odbranu Tajvana ako Kina pokuša zauzeti otok.

Peking i dalje tvrdi da je Tajvan, čiji je formalni naziv Republika Kina, provincija i ne isključuje opciju da se dvije strane ujedine silom.

Washington ima dobre veze s Tajvanom, ali zvanično vodi politiku “Jedne Kine“, koja navodi da postoji jedna Kina, ali je ne definira.

Uprkos tome što nema zvanične diplomatske odnose s Tajvanom, SAD opisuje otok kao “partnera”.

Također prodaje oružje Tajvanu i ima jake trgovinske odnose s otokom.

U međuvremenu je odnos između Washingtona i Pekinga bio testiran u posljednjih nekoliko godina, jer je SAD dao prioritet strateškom nadmetanju s Kinom u vanjskoj politici pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, poziciju koju je Biden u potpunosti prihvatio.

Pentagon tvrdi kako nema promjene stava SAD-a

Zvaničnici Pentagona u Washingtonu su u ponedjeljak brzo naglasili da Bidenovi komentari ne signaliziraju promjenu stava SAD-a.

“Kao što je predsjednik rekao, naša politika ‘Jedne Kine’ se nije promijenila. Ponovio je tu politiku i našu posvećenost miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza”, rekao je ministar odbrane Lloyd Austin novinarima u Pentagonu.

Uz Austina, najviši američki general Mark Milley odbio je odgovoriti na pitanje o rizicima koji bi bili uključeni u odbranu Tajvana u slučaju kineske invazije.

Upitan da li podržava slanje američkih trupa na Tajvan, Milley je rekao: “U ovom trenutku ću dati savjet predsjedniku i ministru odbrane.”

Izvor: Al Jazeera i agencije