UNICEF: Potrošnja bogatih uništava svjetski okoliš

Kada bi cijeli svijet trošio resurse po stopi najbogatijih zemalja, trebale bi nam više od tri Zemlje, navodi se u izvještaju UNICEF-a.

U 39 praćenih zemalja više od 20 miliona djece ima visok nivo olova u krvi (EPA)

Kada bi cijeli svijet trošio resurse po stopi najbogatijih zemalja, trebale bi nam više od tri Zemlje, navodi se u izvještaju UNICEF-a, objavljenom u utorak.

Fond Ujedinjenih naroda za djecu usporedio je u istraživanju globalni utjecaj na okoliš 39 članica Evropske unije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvitak (OECD), prenosi Hina.

Izloženost štetnim onečišćujućim tvarima, potrošnja resursa, odlaganje elektroničkog otpada i nacionalni doprinosi klimatskoj krizi nalaze se među pokazateljima koje istraživanje obuhvata.

Španija, Irska i Portugal su na vrhu ljestvice, jer svojoj djeci nude dobro okruženje za život i imaju relativno nizak doprinos globalnim ekološkim problemima.

Visok nivo olova u krvi

S druge strane, Australija, Belgija i Kanada su među najbogatijim zemljama svijeta za koje se navodi da imaju veliki utjecaj na globalno okruženje, a time i na djecu širom svijeta, kao i na djecu unutar samih tih zemalja.

“Ne samo da većina bogatih zemalja ne uspijeva osigurati zdravo okruženje za djecu unutar svojih granica, nego doprinose i uništavanju dječjeg okruženja i u drugim dijelovima svijeta”, rekla je Gunilla Olsson, direktorica UNICEF-ovog Ureda za istraživanje – Innocenti.

“U nekim slučajevima vidimo zemlje koje osiguravaju relativno zdravo okruženje za djecu kod kuće, ali su među najvećim zagađivačima koji uništavaju okruženje u inostranstvu”, dodala je.

Australija, Belgija, Kanada ili SAD ne osiguravaju zdrave uvjete ni djeci koja žive na njihovom području, dok manje bogate zemlje u Latinskoj Americi i Evropi manje štete općem stanju planete, pokazalo je istraživanje.

U 39 praćenih zemalja više od 20 miliona djece ima visok nivo olova u krvi, navodi se u izvještaju.

Iako Finska, Island i Norveška prednjače u osiguravanju zdravog okoliša za vlastite potomke.

Djeca udišu otrovan zrak

Sa druge su strane na posljednjem mjestu u vezi utjecaja na planetu u obliku emisija, količine elektroničkog otpada i nivoe potrošnje.

Na Islandu, u Latviji, Portugalu i Velikoj Britaniji svako je peto dijete kod kuće izloženo vlazi i plijesnima, a na Kipru, u Mađarskoj i Turskoj i više od svakog četvrtog.

Mnoga djeca udišu otrovan zrak u zatvorenom prostoru i na otvorenom, posebno u Meksiku, za razliku od Finske i Japana, navodi se u izvještaju.

U Belgiji, Izraelu, Nizozemskoj, Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj je mogućnost da je više od svakog dvanaestog djeteta izloženog visokom nivou onečišćenja povezanog s pesticidima, piše u izvještaju.

Izvor: Agencije