Stoltenberg: Ne smijemo žrtvovati sigurnost zbog profita

Pogrešna je ideja da možemo kupovati plina od Rusije koliko želimo. To je pogrešno, to je opasno, ističe glavni sekretar NATO-a.

Stoltenberg: Moramo izabrati sigurnost umjesto ranjivosti i pretjeranog oslanjanja na autoritarne režime (EPA)

Zapadne zemlje ne smiju žrtvovati sigurnost zbog ekonomskog profita, upozorio je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, referirajući se na debate o korištenju kineske tehnologije u 5G mrežama i plinovodu Sjeverni tok 2.

“Moramo priznati da naši ekonomski izbori imaju posljedice na našu sigurnost. Sloboda je važnija od slobodne trgovine, zaštita naših vrijednosti je važnija od profita”, rekao je Stoltenberg u govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

“Nisam protiv trgovine s Kinom, ali želim reći da je, naprimjer, kontrola mreža 5G od vitalne važnosti za sigurnost”, naglasio je, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

SAD dugo traži od Evrope i drugih zemalja da isključe kinesku tehnologiju iz mreža 5G.

Washington vidi kineskog proizvođača telekomunikacijske opreme Huawei kao produženu ruku nadzornog aparata Kineske komunističke partije.

‘Plin je oruđe koje Rusija koristi da zastrašuje’

“Ne možemo reći da ćemo u interesu profita i slobodne trgovine samo otvoriti te mreže dobavljačima koji nisu vjerodostojni kada se radi o sigurnosti”, nastavio je Stoltenberg.

Što se tiče Sjevernog toka 2, izgrađenog da udvostruči protok ruskog plina kroz Baltičko more direktno u Njemačku, rekao je da je lekcija naučena.

Berlin je zaustavio projekt kada je Rusija formalno priznala dvije secesionističke pokrajine na istoku Ukrajine kao nezavisne, prije nego je poslala vojsku u Ukrajinu započevši, kako je naziva, “posebnu vojnu operaciju”.

Stoltenberg je rekao da je slobodna trgovina donijela veliki napredak, ali da je imala i cijenu jer neki elementi te trgovine “podrivaju našu sigurnost  – a tada moramo izabrati sigurnost umjesto ranjivosti i pretjeranog oslanjanja na autoritarne režime”.

Pogrešna je ideja, smatra Stoltenberg, da možemo “kupovati plina od Rusije koliko želimo, to je pogrešno, to je opasno”.

“To daje Rusiji oruđe da zastrašuje i koristi ga protiv nas, a to se sada jasno vidi, žao mi je što to moram reći”, zaključuje šef NATO-a.

Izvor: Agencije