Ruskim tužiteljima data ovlast da zatvore dopisništva stranih medija

Vladimir Putin potpisao je ranije zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina za ‘lažne’ informacije o ruskoj vojsci.

Zakon treba proći još dva čitanja te ga treba odobriti gornji dom parlamenta i potpisati predsjednik Vladimir Putin (EPA)

Ruski parlament usvojio je u utorak zakon kojim se tužiteljima daje ovlast da zatvore dopisništva stranih medija u Moskvi, ako je riječ o medijima iz zemlje koja je bila “neprijateljska” prema ruskim medijima, nakon što je zabranjeno djelovanje nekih ruskih državnih medija na Zapadu.

Nacrt zakona, koji je u prvom čitanju usvojila Duma, donji dom ruskog parlamenta, također zabranjuje distribuciju članaka ili drugih materijala iz medija koje je zatvorilo tužiteljstvo.

Zakon treba proći još dva čitanja te ga treba odobriti gornji dom parlamenta i potpisati predsjednik Vladimir Putin, izvijestio je Reuters a prenijela Hina.

‘Instrument utjecaja’

“U trenutnoj geopolitičkoj situaciji, masovni mediji postali su instrument utjecaja na informacijsko stanje u društvu”, navode zastupnici u obrazloženju zakona.

Zakon su predložili utjecajni ljudi, među kojima je Andrej Lugovoj protiv kojega su u odsustvu britanski tužitelji podignuli optužnicu 2006. zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka.

Lugovoj, bivši KGB-ovac, odbacuje optužbe.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov više je puta kritizirao Zapad zbog zabrane emitiranja Sputnika i RT-a, ruskih državnih medija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u martu zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina osobama koje namjerno šire “lažne” informacije o ruskim oružanim snagama.

Zbog toga je dio zapadnih medija povukao svoje novinare iz Rusije, ali je dio, uključujući Reuters, ostao u zemlji.

Izvor: Agencije