Rusija priprema zakon koji ukida starosnu granicu za angažiranje u vojsci

Samo ruski građani stari od 18 do 40 godina trenutno imaju prava da zaključe prvi ugovor sa vojskom.

Ruska vojska je u jeku ofanzive u Ukrajini ali se suočava sa snažnim ukrajinskim otporom tako da je Rusija zabilježila velike materijalne i ljudske gubitke mada Moskva nikad nije otkrila njihove razmjere (EPA)

Rusija priprema ukidanje starosne granice za zaključivanje ugovora sa vojskom, proizilazi iz dnevnog reda sjednice ruske Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, od srijede.

“Cilj prijedloga zakona je eliminiranje starosne granice za građane u radnom dobu…prema kome imaju prava da zaključe prvi ugovor o vojnoj službi”, navodi se u noti koja objašnjava prijedlog zakona, prenosi Beta.

Kako se navodi samo građani stari od 18 do 40 godina trenutno imaju prava da zaključe prvi ugovor sa vojskom. Za strane državljane taj limit je od 18 do 30 godina.

Kako se dodaje, za upotrebu jako preciznog oružja, funkcioniranje vojne opreme i oružja potrebni su visoko specijalizirani profesionalci.

Privlačenje specijalista

Novi zakon bi pomogao da se za vojnu službu pod ugovorom privuku specijalisti u oblastima uglavnom vezanim za civile (medicinska podrška, inženjerstvo, održavanje, komunikacije), navodi se u dokumentu.

Ruska vojska je u jeku ofanzive u Ukrajini ali se suočava sa snažnim ukrajinskim otporom tako da je Rusija zabilježila velike materijalne i ljudske gubitke mada Moskva nikad nije otkrila njihove razmjere, piše agencija France Presse.

Rusija je pozvala na regrutaciju za proljeće 2022. sa ciljem slanja 134.500 mladih u kasarne mada vlasti daju uvjeravanje da regruti neće biti poslani na front.

Izvor: Agencije