Quad: Ukrajinski scenario ne smije se dogoditi u Indo-Pacifiku

Čelnici SAD-a, Indije, Japana i Australije su obećali da će raditi zajedno na slobodnom i otvorenom regiji Indo-Pacifika i da će se boriti protiv klimatskih promjena.

Lidera Quada obećala su da će raditi zajedno (Reuters)

Četverica lidera država grupe Quad obećala su u utorak da će raditi zajedno na slobodnom i otvorenom regiji Indo-Pacifika i da će se boriti protiv klimatskih promjena.

Predsjednik SAD-a Joe Biden je na početku razgovora s liderima Quada – Indija, Australija, Japan, odnosno “bliskim demokratskim partnerima”, osudio ruski napad na Ukrajinu i nazvao ga ne samo evropskim, već i svjetskim pitanjem.

Premijer Japana Fumio Kishida ponovio je da se takva stvar ne bi smjela dogoditi u Indo-Pacifiku, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Ruska invazija na Ukrajinu direkno je u suprotnosti principima sadržanim u Povelji Ujedinjenih naroda. Nikada ne smijemo dozvoliti da se sličan incident desi u Info-Pacifiku. Od velikog značaja je što četiri zemlje Quada dijele zajedničku viziju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika”, kazao je Kishida, prenosi agencija Kyodo.

Izgraditi jači i otporniji Indo-Pacifik

Tajvan nije bio na zvaničnom dnevnom redu sastanka Quada, ali se očekuje da će kasnije u utorak biti glavna tema, jer je Biden, kako se navodi, obećao vojnu podršku Tajvanu.

“Ruski napad na Ukrajinu samo ukazuje na značaj osnovnih principa međunarodnog reda, teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Međunarodni zakon i humanitarna prava moraju se uvijek braniti, bez obzira na to gdje se krše u svijetu”, rekao je Biden.

Premijer Indije tokom govora nije komentirao Ukrajinu ili Rusiju, što izaziva frustraciju Washingtona, koji kaže da nedostaje podrške iz New Delhija za američke sankcije i osudu ruskog napada na Ukrajinu.

Novi australski premijer Anthony Albanese kazao je da su njegovi ciljevi usklađeni s prioritetima grupe Quad, rekavši da lideri SAD-a, Indije i Japana trebaju voditi borbu protiv klimatskih promjena.

“Prioriteti nove australske vlade su u skladu s dnevnim redom Quada, a to je borba protiv klimatskih promjena i izgradnja jače i otpornije regije Indo-Pacifika”, kazao je Albanese.

Izvor: Agencije