EK: Pomoć naftnoj infrastrukturi otvara put za embargo Rusiji

Države Evropske unije još nisu uspjele postići saglasnost oko embarga na rusku naftu, ponaviše zbog otpora Mađarske.

Evropska komisija predložila je početkom maja šesti paket sankcija protiv Rusije (EPA)

Prijedlog pomoći za infrastrukturu zemljama koja su jako ovisne o ruskoj sirovoj nafti mogao bi otvoriti put za dogovor o embargu na uvoz nafte iz Rusije, izjavila je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Evropske komisija je još 4. maja predložila šesti paket sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, koji uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine.

Međutim, u protekle skoro tri sedmice države članice nisu uspjele postići saglasnost oko embarga na naftu, ponajviše zbog otpora Mađarske, koja ističe da bi zabrana uvoza ruske nafte predstavljala “atomski udar” na njenu ekonomiju.

Pomoć zemljama bez izlaza na more

Komisija je prošle sedmice predstavila RePowerEU, plan za otklanjanje ovisnosti o ruskim energentima do 2027. godine, prenosi Hina.

Kako bi uklonila blokadu, EK je u tom planu ponudio dvije milijarde eura podrške za naftnu infrastrukturu zemljama koje nemaju izlaz na more – Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

“Komisija je doista pokazala iznimnu fleksibilnost, dopuštaju čak investicije u fosilna goriva. Fleksibilnost je neophodna kako bi zemlje bez izlaza na more mogle pristati na sankcije”, rekla je Kadri Simson za Reuters.

“Doista pokušavamo osigurati da se nijedna od naših članica ne suoči s problemom sigurnosti opskrbe energijom. To je, također, razlog zašto smo u RePowerEU stavili popis neophodnih projekata naftovoda koji će zemljama bez izlaza na more ponuditi alternativu”, dodala je ona.

Povećanje kapaciteta naftovoda Janaf

Jedan od tih projekta je povećanje kapaciteta naftovoda Janaf.

Kadri Simson je kazala da je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen tokom nedavne posjete Budimpešti istaknula da Evropska unija može pomoći u transformaciji mađarskih rafinerija kako bi mogle prerađivati naftu dopremljenu naftovodom iz Hrvatske.

Te rafinerije sada mogu prerađivati samo rusku naftu.

Izvor: Agencije