Evropska brodogradilišta posrću pred azijskom konkurencijom

Ako nešto ne učinimo, ostaje nam još 10 godina, saopćilo je Udruženje brodogradnje i maritimne industrije.

Globalno tržište novih brodova otprilike se udvostručilo u 2021. godini (EPA)

Evropska brodogradilišta pojačavaju zaostatak za azijskim konkurentima, pa bi Evropa mogla u sljedećih deset godina izgubiti stratešku poziciju u brodogradnji, ocjenjuju menadžeri iz evropskog brodograditeljskog sektora.

Od ukupne vrijednosti narudžbi od 30 milijardi dolara, brodovlasnici iz Evropske unije prošle su godine južnokorejskim kompanijama dodijelili 57 posto, a kineskim 38 posto toga iznosa, dok je samo jedan posto otišao u zemlje EU-a, saopćilo je Udruženje brodogradnje i maritimne industrije (VSM).

“Nakon dvije slabe godine, Evropa je ponovo izgubila tlo pod nogama u pogledu novih narudžbi”, rekao je izvršni direktor VSM-a Reinhard Lueken, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

VSM se godinama žali da Kina i Južna Koreja podržavaju svoja brodogradilišta subvencijama s više milijardi eura.

Cijene ne pokrivaju troškove

Uprkos rekordnoj potražnji u nekim tržišnim segmentima, u 2021. godini su cijene bile i do 30 posto niže od onih u 2007. godini i definitivno ne pokrivaju troškove”, kažu evropski naručitelji.

Nakon pada u 2020. godini zbog pandemije korona virusa, globalno tržište novih brodova otprilike se udvostručilo u 2021. godini, a posebno kontejnerskih brodova.

No, s premalo posla koji ugovaraju, evropske zemlje su u opasnosti da potpuno izgube svoje brodograđevne kapacitete, objavio je VSM.

“Moramo nešto učiniti kako ne bismo izgubili ovu stratešku evropsku industriju. Ako nešto ne učinimo, ostaje nam još 10 godina”, rekao je Lueken.

“Nakon toga Evropa više neće imati značajnu ulogu u brodogradnji”, dodao je.

Izvor: Agencije