Deseci Rohinja se utopili i nestali u potonuću broda kod Mijanmara

Do sada je kod obale Mijanmara izvučeno najmanje 14 tijela, ali se više od 50 osoba još vode kao nestale.

Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice procjenjuje da je oko 148.000 Rohinja raseljeno (EPA)

Deseci mijanmarskih manjinskih Rohinja izbjeglica su se utopili ili nestali nakon što se brod sa 90 ljudi prevrnuo i potonuo po lošem vremenu kod obale Mijanmara tokom vikenda, navodi se u medijskim izvještajima.

Više od 20 preživjelih uhapsile su vlasti u mijanmarskoj regiji Ayeyarwady, javio je Radio Slobodna Azija, koji finansira SAD, pozivajući se na mještane u priobalnoj oblasti Shwe Taung Yan.

Sudeći po preživjelima, brod koji se kretao prema Maleziji ušao je u probleme tokom nekoliko dana nakon što se otisnuo iz Sittwea, u mijanmarskoj državi Rakhine, 19. maja, javile su novine Ayeyarwaddy Times, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Do sada je izvučeno najmanje 14 tijela, ali se više od 50 osoba još vode kao nestale.

Masovna ubistva i silovanja

Samo je oko 600.000 Rohinja muslimana ostalo u Mijanmaru, većinski budističkoj zemlji s dugim historijatom vojne vladavine.

Mijanmar smatra Rohinje apatridima, a kao rezultat proteklog etničkog nasilja i progona, Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) procjenjuje da ih je oko 148.000 raseljeno i većina ih živi u izbjegličkim logorima.

Više od 730.000 Rohinja pobjeglo je u Bangladeš tokom 2017. godine, kako bi izbjegli kampanju gušenja njihovog nezadovoljstva, za koju istražitelji UN-a tvrde da je izvedena s “genocidnom namjerom”, uključujući masovna ubistva i silovanja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada