Tajvan neće biti dio azijskog trgovinskog pakta sa SAD-om

Indo-pacifički ekonomski okvir osmišljen je za uspostavljanje ekonomske strategije američkog predsjednika u regiji, a trebao bi omogućiti SAD-u da bliže sarađuje s ekonomski ključnim državama Azije.

Uključivanje Tajvana u sporazum izazvalo bi negativnu reakciju Kine, koja je već negodovala (EPA)

Tajvan neće biti među državama potpisnicama Indo-pacifičkog trgovinskog pakta sa Sjedinjenim Američkim Državama, objavio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

“Razmišljamo o produbljivanju našeg ekonomskog partnerstva s Tajvanom, uključujući sferu visoke tehnologije i snabdijevanje poluprovodnicima. Ali, na prvom mjestu o tome razmišljamo na bilateralnoj osnovi“, rekao je on, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Naveo je kako bi uključivanje Tajvana u sporazum izazvalo negativnu reakciju Kine, koja je već negodovala zbog sporazuma.

Ekonomska strategija Joea Bidena

“Nadamo se da ćemo napraviti otvoren i inkluzivni krug prijatelja u Azijsko-pacifičkoj regiji, umjesto ekskluzivnih klika, i tako više doprinijeti miru i stabilnosti, bez stvaranja pometnje i haosa u regiji”, izjavio je Weng Wenbin, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Indo-pacifički ekonomski okvir osmišljen je za uspostavljanje ekonomske strategije predsjednika SAD-a Joea Bidena u regiji.

Taj trgovinski sporazum bi trebao omogućiti SAD-u da bliže sarađuju s ekonomski ključnim državama Azije.

Saradnja uključuje lance snabdjevanja, digitalnu trgovinu, čistu energiju i borbu protiv korupcije.

Očekuje se da će Biden u ponedjeljak objaviti spisak zemalja koje će potpisati sporazum.

Izvor: Agencije