Nevladine organizacije: Izraelske snage u aprilu privele više od 1.200 Palestinaca

Ukupno 165 maloljetnika i 11 žena bilo je među 1.228 Palestinaca koje je izraelska vojska uhapsila u aprilu, navodi se.

U okupiranom istočnom Jerusalemu pritvorene se 793 osobe (EPA)

Izraelske snage prošlog mjeseca su pritvorile više od 1.200 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštile su palestinske nevladine organizacije u ponedjeljak.

“Ukupno 165 maloljetnika i 11 žena bilo je među 1.228 Palestinaca koje je izraelska vojska uhapsila u aprilu”, navele su četiri palestinske grupe u zajedničkom saopštenju.

U okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) pritvorene se 793 osobe, uključujući 139 maloljetnika, navodi se u saopštenju.

“Izrael je prošlog mjeseca izdao 154 naloga za administrativni pritvor”, dodaje se, prenijela je Anadolija.

Produženje pritvora bez optužbe i suđenja

Nevladine organizacije su navele kršenja protiv pritvorenika i njihovih porodica tokom hapšenja, uključujući otvaranje vatre i zastrašivanje psima.

Saopštenje su objavili Komisija za pritvorenike i bivše zatvorenike Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Udruženje palestinskih zatvorenika, Udruženje za podršku i ljudska prava zatvorenika (Addameer) i Informativni centar Wadi Hilweh sa sjedištem u Al-Qudsu.

Prema palestinskim procjenama, 4.700 Palestinaca se nalazi u izraelskim pritvorskim objektima, uključujući 32 žene, 170 maloljetnika i skoro 600 pritvorenih u skladu s politikom administrativnog pritvora koja dozvoljava izraelskim vlastima da produže pritvor zatvoreniku bez optužbe ili suđenja.

Izvor: Agencije