Ekonomsko partnerstvo azijsko-pacifičkog područja sa 13 zemalja

Indo-pacifički ekonomski okvir predviđa veću integraciju među zemljama sudionicama u četiri ključna područja.

Joe Biden boravi u Japanu usred rastućih napetosti s Kinom i negativnih posljedica ruske invazije na Ukrajinu (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden objavio je u Tokiju pokretanje novog ekonomskog partnerstva u Aziji-Pacifiku sa 13 zemalja sudionica, među kojima su Sjedinjene Američke Države i Japan, ali isključuje Kinu, koja na taj projekt ne gleda blagonaklono.

Indo-pacifički ekonomski okvir (IPEF) nije sporazum o slobodnoj trgovini, već predviđa veću integraciju među zemljama sudionicama u četiri ključna područja: digitalnoj ekonomiji, opskrbnim lancima, zelenoj energiji i borbi protiv korupcije.

Washingtonu je nedostajao ekonomski stup u njegovom indo-pacifičkom angažmanu od kako je bivši predsjednik Donald Trump napustio multinacionalni trgovinski sporazum, a što je Kini ostavilo slobodan prostor da proširi svoj utjecaj, prenosi Hina.

Temelj mira i prosperiteta na Indo-Pacifiku

Bijela kuća htjela je da najava IPEF-a predstavlja formalni početak pregovora s ključnom skupinom zemalja istomišljenica, ali je Japan želio osigurati da se uključi što više zemalja jugoistočne Azije, rekli su trgovinski i diplomatski izvori.

Temelj Bidenove posjete Japanu, koji uključuje sastanke s vođama Japana, Indije i Australije, koje pripadaju skupini “Quad”, upravo je pokretanje IPEF-a, širokog plana za veći ekonomski angažman SAD-a s Azijom.

“Američko-japanski savez je dugo bio temelj mira i prosperiteta na Indo-Pacifiku”, rekao je Biden na početku razgovora s premijerom Fumiom Kishidom u palači Akasaka u centru Tokija.

Biden je poručio japanskom premijeru, svom “dobrom prijatelju”, da je SAD u potpunosti predan odbrani Japana usred rastućih napetosti s Kinom i negativnih posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

Japan planira da poveća svoje vojne kapacitete

Biden je također naglasio da podržava zamisao da Japan postane stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, objavila je japanska javna televizija.

Nedavno je došlo do zahtjeva za reformom Vijeća sigurnosti, u kojem su Rusija i Kina stalne članice.

Američki predsjednik ranije se susreo s japanskim carem Naruhitom.

Bijela kuća je saopćila da je Biden prenio pozdrave američkog naroda, naglasivši snagu američko-japanskih odnosa.

Biden i Kishida trebali bi razgovarati o japanskim planovima da poveća svoje vojne kapacitete, kao odgovor na rastuću moć Kine.

Također, trebali bi iznova potvrditi bliske veze usred ruske invazije na Ukrajinu i složiti se da su jednostrane promjene postojećeg stanja silom neprihvatljive.

“To pokazuje da će Sjedinjene Američke Države ojačati svoju uključenost u indo-pacifičkoj regiji bez obzira na okolnosti”, rekao je Kishida prije sastanka.

Porast napetosti u vezi autonomnog Tajvana

Zabrinutost raste u Aziji zbog stavova Kine, naročito što se tiče njenih bliskih veza s Rusijom, a napetosti su porasle i u vezi autonomnog Tajvana, koji Kina smatra odmetnutom pokrajinom.

Sjeverna Koreja će se također naći na dnevnom redu.

Biden bi se kasnije u ponedjeljak trebao susresti s porodicama Japanaca otetih prije mnogo godina kako bi obučavali špijune u Sjevernoj Koreji.

Indijski premijer Narendra Modi i novi australski premijer Anthony Albanese se također očekuju u Japanu radi razgovora skupine “Quad”.

Biden je u Japan stigao kasno u nedjelju iz Južne Koreje, a u utorak će se vratiti u SAD.

Izvor: Agencije