Ukrajina usvojila Zakon o zabrani simbola ruske invazije

Ratno stanje i opća mobilizacija u Ukrajini produženi su za tri mjeseca – do 23. augusta.

Latinična slova Z i V, koja ne postoje u ruskom alfabetu, naširoko su korištena kao simbol podrške ruskom napadu na Ukrajinu (EPA)
  • Putinov predstavnik na Krimu smatra kako će Ukrajina biti ‘federacija’
  • Nove ruske optužbe za napade iz Ukrajine
  • Ukrajinski predsjednik Zelenski navodi kako je u Donbasu situacija jako teška
  • Među zarobljenima iz mariupoljske čeličane 78 žena i neodređen broj stranaca

Više vijesti iz Ukrajine u nastavku:


Zakon o zabrani simbola ruske invazije

Parlament Ukrajine usvojio je Zakon o zabrani simbola ruske invazije, uključujući i one koji sadrže slova “Z” i “V”, objavio je zastupnik Jaroslav Železnjak na Telegramu.

Železnjak je napomenuo da dokument uključuje prijedloge predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koje je podnio kada je stavio veto na prethodni nacrt zakona usvojen 14. aprila, prenosi BBC na koga se poziva Tanjug.

Nova verzija zakona proširuje krug slučajeva u kojima je dozvoljeno isticanje simbola i to u muzejima, bibliotekama, naučnim radovima, udžbenicima…

Novi zakon, međutim, zabranjuje stvaranje nevladinih organizacija koje koriste ruske ratne simbole i čije aktivnosti imaju za cilj širenje ratne propagande i podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Latinična slova “Z” i “V”, koja ne postoje u ruskom alfabetu, naširoko su korištena kao simbol podrške ruskom napadu na Ukrajinu. Ona se koriste za obilježavanje ruskih vojnih vozila na bojnom polju.


Zelenski i Duda se dogovorili o dodatnim pravima državljana

Poljski državljani u Ukrajini dobit će ista prava koja trenutno imaju ukrajinske izbjeglice u Poljskoj, izjavio je danas predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom posjete Kijevu njegovog poljskog kolege Andrzeja Dude, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Duda je rekao kako se “neće smiriti” dok Ukrajina ne postane članica Evropske unije, kako ta država mora biti obnovljena „sredstvima agresora“, te kako samo Ukrajina ima pravo odlučivati o svojoj budućnosti.

Zelenski je kazao kako su se dvije države složile da svojim državljanima međusobno daju dodatna prava. Poljska je dala pravo ukrajinskim izbjeglicama, kojih ima više od tri miliona u toj zemlji, da žive i rade i da traže socijalno osiguranje, prenosi Reuters.

Susret Dude i Zelenskog u Kijevu (EPA)

Produženi ratno stanje i mobilizacija

Ratno stanje i opća mobilizacija u Ukrajini produženi su za tri mjeseca, do 23. avgusta, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Ukrajinska Rada odobrila je apsolutnom većinom produženje predsjedničkih ukaza o ratnom stanju i općoj mobilizaciji, kojeVolodimir Zelenski potpisao 24. februara, na početku ruske invazije na državu.

Ukazi su već produženi dva puta na po mjesec dana.

Gotovo tri mjeseca od početka ofaznive Rusija je nastavila granatiranje Donbasa, na istoku Ukrajine. Poslije neuspješnog pokušaja preuzimanja kontrole nad Kijevom i njegovom okolinom, ruske trupe od marta koncentriraju napore na istok zemlje, gdje se vode inteznivne borbe.


Duda: Samo Ukrajina odlučuje o svojoj budućnosti

Samo Ukrajina ima pravo odlučivati o svojoj budućnosti, izjavio je poljski predsednik Andrzej Duda pred zastupnicima ukrajinskog Parlamenta u Kijevu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Duda je prvi lider strane zemlje koji se uživo obratio zastupnicima u ukrajinskom Parlamentu otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

„Pojavile su se zabrinjavajuće izjave, u kojima se navodi da bi Ukrajina trebalo da izađe u susret Putinovim zahtjevima. Samo Ukrajina ima pravo odlučivati o svojoj budućnosti. Nikakva odluka o vama ne može biti donesena bez vas“, kazao je Duda.

Kijev je odbacio bilo kakvo mirovno rješenje koje bi podrazumijevalo predaju teritorije i odbacio je pozive za prekid vatre, u kojem bi ruske snage ostale na teritoriji koju su zauzeli, navodeći da bi to Moskvi samo dalo vremena da se pregrupiše, podsjeća Reuters.

Duda je rekao da međunarodna zajednica mora zahtjevati da se Rusija potpuno povuče iz Ukrajine.

„Ako se Ukrajina žrtvuje zbog ekonomskih ili političkih ambicija, onda bi gubitak čak i centimetra njene teritorije bio veliki udarac. To bi bio udarac, ne samo za ukrajinsku državu, već za cijeli zapadni svijet“, kazao je Duda.

Poljska je veliki zagovornik oštrih sankcija Rusiji i glasni je zagovornik ulaska susjedne Ukrajine u Evropsku uniju.

„Neću biti miran dok Ukrajina ne postane članica EU”, poručio je čelnik Poljske.


Gradonačelnik: Mariupolju prijete zarazne bolesti

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko je izjavio kako masovni ukopi u plitkim grobovima i krah kanalizacijskog sistema mogu dovesti do zdravstvene krize u tom ukrajinskom lučkom gradu.

Dodao je kako bi usljed ljetnih kiša moglo doći do zagađenja izvorišta pitke vode, te uputio apel Moskvi da omogući siguran odlazak ljudi iz Mariupolja.

„Uz humanitarnu katastrofu koju su napravili okupatori i kolaboracionisti, grad je na ivici izbijanja epidemije zaraznih bolesti“, naveo je Bojčenko na Telegramu.

Bojčeno upozorava da bi zbog ljetnih kiša moglo doći do zagađenja izvorišta pitke vode (Reuters)

Duda stigao u Kijev

Poljski predsjednik Andrzej Duda stigao je u posjetu Ukrajini gdje će se obratiti zastupnicima u nacionalnom Parlamentu, saopćeno je iz njegovog kabineta, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na TASS.

Kako je objavljeno na Twitteru, on će biti „prvi šef neke strane države od početka rata“ koji će govoriti pred ukrajinskim zastupnicima.

U saopćenju predsjedništva, Duda planira i sastanak sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.


Gazprom: Plin će i dalje ići u Evropu preko Ukrajine

Ruski naftni gigant Gazprom će nastaviti snabdjevati Evropu plinom preko Ukrajine, kroz granični prelaz Sudža, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Kroz tu ulaznu tačku, u Ukrajinu će danas proći 44,7 miliona kubnih metara, što je blagi pad u odnosu na subotu, kada je bilo 45,9.

Gazprom je dodao kako je njegov zahtjev da prebace plin preko glavne stanice Sohranovka odbio Kijev.

Kroz tu ulaznu tačku, u Ukrajinu će danas proći 44,7 miliona kubnih metara (EPA)

Ruski zvaničnik: Ukrajina će biti ‘federacija’

Ruski političar i Putinov imenovani predstavnik na anektiranom Krimu, Georgi Muradov kazao je kako je malo vjerovatno da će Ukrajina nastaviti postojati u aktuelnom obliku, prenosi agencija RIA.

Muradov je naveo kako će Ukrajina vjerovatno postati federacija ili grupa država.

Dodao je kako nijedna država koja sebe poštuje ne bi tolerirala kršenja prava svog naroda u susjednim državama, ponovivši stav koji Moskva obično ističe kao objašnjenje za invaziju na Ukrajinu.


Rusija optužuje Ukrajinu da puca na regiju Kursk

Guverner ruske regije Kursk, Roman Starovojt ponovo je optužio Ukrajinu da je pucala na naselja u ovoj regiji, prenosi agencija TASS.

„Tetkino i obližnja stambena područja su ponovo bili meta ukrajinske paljbe“, naveo je Starovojt.

Guverner je istakao kako nije bilo žrtava i štete za infrastrukturu zbog napada.


Zelenski: Ukrajinska armija odbija ruske napade na Slovjansk i Severnodonjeck

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naveo je kako ukrajinska armija danima odbija ruske napade na Slovjansk i Severnodonjeck.

„Situacija u Donbasu je ekstremno teška. Kao i proteklih dana, ruska armija pokušava zauzeti Slovjansk i Severnodonjeck. Oružane snage Ukrajine odbijaju tu ofanzivu“, istakao je u obraćanju građanima.


TASS: Žene iz Azovstala su ruske zarobljenice

Među zarobljenima iz opkoljene mariupoljske čeličane Azovstal je i 78 žena, naveo je lider proruskih separatista, Denis Pušilin.

Ruska agencija TASS je prenijela kako je separatistički lider iz Donjecka Denis Pušilin rekao kako ima i stranaca među onima koji su zarobljeni u Azovstalu. Nije naveo koliko je zarobljenih stranaca.

„Imali su dovoljno hrane i vode, kao i oružja“, izjavio je Pušilin za TASS.

„Problem im je bio manjak lijekova i medicinskih potrepština“, dodao je u izjavi o ukrajinskim snagama koje su pružale otpor u čeličani.

Izvor: Al Jazeera i agencije