Rusija prestala isporučivati plin Finskoj

Plin će se sada Finskoj isporučivati iz drugih izvora putem plinovoda Balticconnector, koji povezuje Finsku i Estoniju.

Ruski Gazprom Export zatražio je da evropske zemlje plaćaju ruski plin u rubljima, što je Finska odbila (EPA)

Rusija je u subotu prekinula isporuke prirodnog plina Finskoj koja je odbila plaćati energent u ruskoj nacionalnoj valuti, objavila je nacionalna finska energetska kompanija Gasum.

Ruski Gazprom Export zatražio je da evropske zemlje plaćaju ruski plin u rubljima zbog sankcija nametnutih Moskvi pošto je izvela agresiju na Ukrajinu.

U petak je Gazprom Export obavijestio finski Gasum da će isporuke prirodnog plina prestati u subotu ujutro.

“Isporuke prirodnog plina Finskoj prekinute su”, objavila je kompanija u saopćenju, prenose AFP i Hina.

Plin će se sada Finskoj isporučivati iz drugih izvora putem plinovoda Balticconnector, koji povezuje Finsku i Estoniju.

Plan za sljedeću zimu

Iako najveći dio plina koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, plin čini samo pet posto godišnje energetske potrošnje u toj zemlji.

Finska je već u petak predstavila planove za sljedeću zimu bez ruskog plina i najavila je da će na 10 godina unajmiti, zajedno s Estonijom, plutajući terminal za regasifikaciju prirodnog ukapljenog plina (LNG).

Finska je ove sedmice podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u, a taj je potez razbjesnio Rusiju koja se dugo žalila da zapadni odbrambeni blok zadire do njenih granica. Upravo je i pokrenula invaziju na Ukrajinu kako bi, uz ostalo, zaustavila vladu te zemlje da razmotri članstvo u NATO-u i snažniju povezanost sa Zapadom.

Izvor: Agencije