Evropska komisija će nadzirati zalihe žitarica članica

Članice EU-a morat će podnositi mjesečne izvještaje izvršnoj vlasti Unije o nivoima zaliha koje imaju proizvođači i veletrgovci u uvjetima velikog pritiska cijena roba na svjetskim tržištima.

Poljoprivrednici u EU-u se bore s većim troškovima gnojiva, stočne hrane i goriva zbog rata u Ukrajini (EPA)

Evropska komisija će pratiti zalihe žitarica, uljarica i riže u Evropskoj uniji u sklopu novog sistema izvještavanja.

Zemlje članice EU-a morat će podnositi mjesečne izvještaje izvršnoj vlasti EU-a o nivoima zaliha koje imaju proizvođači i veletrgovci u uvjetima velikog pritiska cijena roba na svjetskim tržištima, prenosi Hina.

Prema prijedlozima komisije, poljoprivrednici u EU-u koji se bore s većim troškovima gnojiva, stočne hrane i goriva zbog rata u Ukrajini, također bi mogli dobiti direktne podrške od država članica.

Pomoć poljoprivrednicima

Poljoprivrednici bi mogli dobiti do 15.000 eura, a povezanim malim kompanijama pomoć do 100.000 eura mogla bi stići direktno iz sredstava EU-a za ruralni razvoj.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock optužila je ranije Rusiju da namjerno pokušava da izazove globalnu krizu gladi, blokirajući izvoz žitarica iz Ukrajine, prenio je The Financial Times.

Ona je, obraćajući se na kraju trodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova G7 u Njemačkoj, poručila da Grupa sedam najrazvijenijih zemalja hitno traži alternativne puteve za izvoz ukrajinskog žita, prenio je Tanjug.

Izvor: Agencije