Erdogan očekuje konkretne korake Švedske u borbi protiv terorizma

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smatra da bi embargo na izvoz oružja nametnut njegovoj zemlji nakon upada u Siriju 2019. trebao biti ukinut.

Erdogan je iznenadio je saveznike u NATO-u jer se usprotivio članstvu Švedske i Finske u savezu (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je švedskoj premijerki Magdaleni Andersson u telefonskom razgovoru rekao da Ankara očekuje konkretne korake u borbi protiv terorizma, izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolija.

Erdogan je rekao i kako smatra da bi embargo na izvoz oružja nametnut Turskoj nakon upada u Siriju 2019. trebao biti ukinut, prenijela je Hina.

Finska i Švedska službeno su prije tri dana podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u.

No Turska je prošle sedmice iznenadila saveznike u NATO-u jer se usprotivila članstvu te dvije zemlje u savezu. Zapadni čelnici vjeruju da prigovori Ankare neće biti prepreka procesu pridruživanja Finske i Švedske NATO-u.

Tursko protivljenje širenju NATO-a

Ankara tvrdi da i Švedska i Finska pružaju utočište ljudima povezanim s militantnom grupom PKK (Kurdistanska radnička stranka) i pristašama Fethullaha Gulena, kojeg Turska optužuje za organizaciju pokušaja državnog udara 2016. godine.

Finski predsjednik Sauli Niinisto u subotu je rekao da je “otvoreno i direktno” razgovarao s turskim predsjednikom Erdoganom u sklopu rasprave o finskom članstvu u NATO-u.

“Rekao sam da će se Finska i Turska, kao saveznice u NATO-u, obavezati na međusobnu sigurnost i da će naš odnos tako postati snažniji”, napisao je Niinisto na Twitteru nakon telefonskog razgovora s Erdoganom.

“Finska osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima. Nastavljamo s dijalogom”, tvitao je.

Izvor: Agencije