Zemlje G7 sklopile dogovor o pripremi za buduće pandemije

G7 želi da za 50 posto dugoročno poveća obavezne novčane doprinose za WHO, kako bi ona mogla da obavlja svoju globalnu funkciju.

Dogovor ministara G7 zemalja o bolestima koje bi mogle izazvati pandemiju (EPA)

Grupa razvijenih zemalja G7 postigla je dogovor o jačanju epidemioloških sistema za rano upozoravanje i otkrivanje zaraznih bolesti koje bi mogle da izazovu pandemiju.

Njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach, koji je bio jedan od domaćina dvodnevnog sastanka G7 u Berlinu ove sedmice, saopćio je da bi već postojeća kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Berlinu mogla da brže prikuplja i analizira podatke, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Lauterbach je rekao i da G7 želi da za 50 posto dugoročno poveća obavezne novčane doprinose za WHO, kako bi ona mogla da obavlja svoju globalnu funkciju.

Podrška razvoju novih antibiotika

On je dodao da su se zemlje G7 složile da bolje zaštite svjetsku populaciju od utjecaja globalnog zagrijevanja na zdravlje, uključujući i izmjene dijela medicinske obuke koji se bavi klimatskim promjenama.

Ministri zdravlja zemalja G7 složili su se da pruže veću podršku razvoju novih antibiotika, koji bi mogli da pomognu liječenju rezistentnih sojeva bakterija, koji svake godine ubiju milione pacijenata.

Grupu G7 čine Sjedinjene Američke Države, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japan.

Izvor: Agencije