Njemačka, Francuska i Belgija zabilježile prve slučajeve majmunskih boginja

Virus iz Afrike već se pojavio u Australiji te nekoliko zemalja u Evropi i Sjevernoj Americi.

Majmunske boginje obično prolaze nakon dvije do četiri sedmice, navodi WHO (AP)

Francuska, Belgija i Njemačka zabilježile su prve slučajeve majmunskih boginja, nakon što su Australija, te nekoliko zemalja u Evropi i Sjevernoj Americi objavili pojavu bolesti, dok je u dijelovima Afrike proglašena epidemija.

Majmunske boginje dijagnosticirane su kod 29-godišnjeg muškarca u francuskoj regiji koja uključuje i Pariz. On nije ranije putovao u zemlje gdje se virus pojavljivao, objavile su francuske vlasti.

Također, njemački mikrobiološki institut objavio je da je virus potvrđen kod pacijenata kod kojeg su se pojavile lezije na koži, što je simptom bolesti.

U Belgiji, mikrobiolog Emmanuel Andre potvrdio je na Twitteru da je laboratorij Univerziteta Leuven potvrdio drugi slučaj bolesti u zemlji.

Sa rastućim slučajevima virusa u nekoliko zemalja Evrope, njemački Institut Robert Koch pozvao je građane koji se vraćaju iz zapadne Afrike da odu kod ljekara što je prije moguće ako primijete promjene na koži.

Bolest nije smrtonosna

Ova rijetka bolest, koja inače nije smrtonosna, često se manifestira kroz groznicu, bol u mišićima, nateknute limfne čvorove, iscrpljenost i osip na rukama i licu.

Virus se može prenositi kroz kontakt sa lezijama na koži te kapljičnim putem, kao i kroz dijeljenje posteljine ili peškira.

Svjetska zdravstvena organzicija (WHO) saopćila je da prati situaciju.

Slučajevi su također zabilježeni u Italiji, Portugalu, Španiji i Švedskoj, kao i u Australiji, SAD-u i Kanadi, što izaziva zabrinutost da se bolest koja je obično koncentrisana u centralnoj i zapadnoj Africi širi.

Majmunske boginje obično prolaze nakon dvije do četiri sedmice, navodi WHO.

Prvi put virus je registrovan u Kongu sedamdesetih godina prošlog vijeka, a broj slučajeva u zapadnoj Africi se povećao u prethodnoj deceniji.

Izvor: Agencije