Katar i Njemačka potpisali dogovor o energetskom partnerstvu

Njemački kancelar rekao je da zaljevske zemlje, koje su među najvećim svjetskim izvoznicima LNG-a, imaju ključnu ulogu u strategiji Njemačke da smanji ovisnost o ruskim energentima.

Katarski lider je potvrdio da Doha planira da počene snabdijevati Njemačku tečnim prirodnim gasom 2024. godine Foto: Reuters

Katar i Njemačka potpisali su deklaraciju o produbljivanju njihovog energetskog partnerstva, sa fokusom na trgovinu hidrogena i tečnog prirodnog gasa (LNG), u momentu kada najveća evropska ekonomija traži alternativni izvor energenata zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Dogovor predviđa redovne sastanke između vlasti dvije zemlje i kreiranje radne grupe sa fokusom na razvoj trgovinskih odnosa u slučaju LNG-a i hidrogena, kao i radnu grupu posvećenu obnovljivim izvorima energije.

Njemački kancelar Olaf Scholz naveo je da zaljevske zemlje, koje su među najvećim svjetskim izvoznicima LNG-a, imaju ključnu ulogu u strategiji Njemačke da smanji ovisnost o ruskim energentima.

“Energetska sigurnost ima veoma važnu ulogu za nas. Njemačka će razviti infrastrukturu da bude u poziciji da uvozi tečni gas brodovima”, rekao je Shcolz novinarima na zajedničkoj konferenciji sa katarskim emirom Sheikhom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem u Berlinu.

Rusija je trenutno najveći izvoznik gasa za Njemačku. Berlin je pokrenuo nekoliko inicijativa da smanji svoju energetsku ovisnost o Moskvi otkako je počela invaziju na Ukrajinu.

Katarski lider je potvrdio da Doha planira da počne snabdijevati Njemačku tečnim prirodnim gasom 2024. godine, opisujući Evropu kao “interesantno” tržište.

Al Thani je razgovarao sa zvaničnicima njemačkih energetskih kompanija RWE i Uniper o dugoročnom snabdijevanju gasom.

Širenje Sjevernog polja

Roudi Baroudi, direktor konsultantske kompanije Qatar Energy and Environment Holding, rekao je da je Doha spremna da zadovolji njemačku potražnju za tečnim prirodnim gasom, pored svojih postojećih klijenata, navodeći širenje svog gigantskog gasnog polja nazvanog Sjeverno polje.

“Katar bi… 2024. mogao definitivno isporučiti 20-25 posto ukupnog gasa koji Njemačka konzumira”, rekao je za Al Jazeeru, dodajući da projekat širenja gasnog polja omogućava zemlji da povećava globalnu prodaju generalno u narednim godinama.

Ovo polje pokriva površinu od više od 6.000 kilometara kvadratnih, što je približno veličina polovine Katara.

Izvor: Al Jazeera i agencije