Erdogan: Razgovarat ću sa zvaničnicima Finske

Predsjednik Turske i dalje izražava protivljenje kandidaturi Švedske i Finske za članstvo u NATO.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nije precizirao sa kojim finskim i britanskim zvaničnicima će razgovarati (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će sutra razgovarati sa zvaničnicima Finske, dok i dalje izražava protivljenje kandidaturi Švedske i Finske za članstvo u NATO.

Obraćajući se novinarima, Erdogan je rekao da je o tom pitanju razgovarao danas sa holandskim premijerom Markom Rutteom, a da će razgovarati i sa britanskim zvaničnicima u subotu, prenio je Reuters.

On nije precizirao sa kojim finskim i britanskim zvaničnicima će razgovarati, navela je agencija.

‘Švedska i Finska podržavaju terorizam’

Švedska i Finska službeno su podnijele zahtjeve za članstvo u NATO glavnom sekretaru Jensu Stoltenbergu na video ceremoniji ranije u srijedu.

Turski predsjednik Erdogan rekao je da Ankara nije u stanju prihvatiti predloženo proširenje saveza koje bi ugrozilo sigurnost samog NATO-a, ponovivši svoje tvrdnje da Švedska i Finska podržavaju terorizam zbog njihove podrške zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) i kurdskoj miliciji Jedinice narodne obrane (YPG) u Siriji, protiv kojih ratuje Ankara.

Turska smatra PKK i YPG terorističkim grupama i smatra ih egzistencijalnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti te se često s njima sukobljava uz granicu Turske sa Sirijom i Irakom.

Izvor: Agencije