Duma diže starosnu granicu za sklapanje ugovora sa vojskom

Parlament Rusije saopćio kako će razmotriti nacrt zakona kojim bi se Rusima starijim od 40 godina i strancima starijim od 30 godina omogućilo da se prijave za vojsku.

Rusija je pretrpjela ogromne neuspjehe i velike gubitke u ljudstvu i opremi u ratu koji traje 86 dana (EPA - Ilustracija)

U znak hitne potrebe Rusije da pojača svoje ratne napore u Ukrajini, Parlament ove države je u petak saopćio kako će razmotriti nacrt zakona kojim bi se Rusima starijim od 40 godina i strancima starijim od 30 godina omogućilo da se prijave za vojsku, prenosi agencija Fena pozivajući se na Reuters.

Na internetskoj stranici Državne dume, donjeg doma Parlamenta, navodi se kako će taj potez omogućiti vojsci da iskoristi vještine starijih profesionalaca.

„Za upotrebu visokopreciznog oružja, rukovanje oružjem i vojnom opremom potrebni su visokostručni stručnjaci. Iskustvo pokazuje da oni to postaju u dobi od 40-45 godina“, navodi se.

Veliki gubici

Ranije su samo Rusi od 18 do 40 godina i stranci od 18 do 30 godina mogli pristupiti vojnim redovima prvi put, prenosi Reuters.

Rusija je pretrpjela ogromne neuspjehe i velike gubitke u ljudstvu i opremi u ratu koji traje 86 dana, što je navelo zapadne vojne analitičare da smatraju da hitno treba mobilizirati još vojnika.

Duma je saopćila da će planirana inicijativa također olakšati zapošljavanje civilnih medicinara, inženjera i specijalista za operacije i komunikacije.

Izvor: Agencije