Rusija: Svi Ukrajinci se predali, kraj opsade Azovstala

Moskva navodi da se predala grupa sa 531 ukrajinskim vojnikom koji su ostali braniti čeličanu.

Ukrajinski vojnici su sedmicama odolijevali ruskim napadima na Azovstal (Reuters)
  • Ukrajini je uplaćeno oko 530 miliona dolara bespovratnih sredstava od SAD-a i Velike Britnije
  • Slovački državni uvoznik gasa SPP platio je račun za ruski prirodni gas u eurima
  • Zelenski zahvaljuje SAD-u na pomoći od 40 milijardi dolara
  • Šojgu: Rusija blizu potpune kontrole nad regijom Luganska
  • Bijela kuća želi da isporuči Ukrajini protivbrodske rakete
  • Rusija razočarana najnovijim izjavama izraelskih zvaničnika
  • Medvedev osudio ‘lude’ sankcije protiv Rusije

Više najnovijih vijesti u nastavku:


Rusija: Svi Ukrajinci se predali, kraj opsade Azovstala

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da se posljednja grupa ukrajinskih vojnika koja je bila u čeličani Azovstal predala, čime je gotova njena višesedmična opsada.

„Teritorija metalurškog postrojenja Azovstal  je potpuno oslobođena“, reklo je ministarstvo u saopštenju.

Navedeno je da je grupa koja se predala brojala 531 vojnika.

(EPA)

Njemačka u julu isporučuje Ukrajini prvih 15 tenkova Gepard

Njemačka će Ukrajini u julu isporučiti prvih 15 tenkova Gepard, izjavio je portparol njemačkog ministarstva odbrane, potvrđujući izvještaje medija.

Gepard ima dva topa kalibra 35 milimetara i koristi se u borbi protiv aviona i helikoptera na visinama do 3.500 metara, kao i protiv lako oklopljenih ciljeva na zemlji.

Više detalja o ovim tenkovima možete pronaći na linku.


Gazprom u subotu isključuje plin Finskoj

Ruski Gazprom informisao je Finsku da će joj u subotu ujutro isključiti dotok plilna, objavila je finska državna kompanija za plin Gasum.

Gasum je odbio Gazpromu plaćati plin u rubljama, što je Rusija tražila od evropskih zemalja.


Šojgu: Rusija blizu potpune kontrole nad regijom Luganska

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je ruska vojska blizu preuzimanja potpune kontrole nad regijom Luganska.

Proruski separatisti od 2014. godine kontrolišu oko trećine teritorije te regije, koju je Rusija 24. februara, nekoliko dana prije početka invazije, priznala kao „nezavisnu“.

Kremlj je najavio da će „osloboditi“ dijelove regije koji su pod kontrolom Kijeva, a koji su čvrsto utvrđeni u ukrajinskom ratu protiv separatista.

„Oslobađanje Narodne republike Lugansk je blizu završetka“, rekao je Šojgu.


Na koncertu za pomoć Ukrajini nastupaju svjetski poznati muzičari

Svjetski poznata muzička grupa Pink Floyd i Crash Test Dummies, pjevačice Ruslana i Jamala, kao i mnoga druga poznata imena nastupit će na online koncertu kako bi pomogli Ukrajini i narodu ratom pogođene zemlje.

Poznata imena, koja su se okupila da skrenu pažnju na rat u Ukrajini i pruže ruku pomoći žrtvama, održat će koncert 17. juna.

Cilj je da se koncertom, ulaznicama i donacijama, prikupi 10 miliona dolara za pomoć ratom pogođenim ljudima. Koncert će se prenositi uživo od 15 sati.

Ulaznice će biti dostupne na www.worlduniteforukraine.com, a prihod od događaja namijenjen je za hranu i smještaj, medicinske potrepštine i odjeću za žrtve rata, kao i za borbu protiv trgovine ljudima za žrtve rata.

Koncert će se i naknadno moći gledati u periodu od 24 sata.


Rusija poduzima protumjere kao odgovor na finsko i švedsko pridruživanje NATO-u

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je finsko i švedsko pridruživanje NATO-u dovelo do povećanih vojnih prijetnji blizu granice i da Moskva poduzima “adekvatne protumjere”, izvijestila je u petak novinska agencija Interfax.

Novinska agencija RIA citirala je Šojgua koji je rekao da će Rusija odgovoriti stvaranjem 12 novih jedinica u svome zapadnom vojnom okrugu.

Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjev za pridruživanjem zapadnom obrambenom savezu NATO-u u srijedu.

(EPA)

Srušene web stranice italijanske vlade, osumnjičeni ruski hakeri

Niz internetskih stranica italijanske vlade u petak je bio metom kibernetičkih napada za koje vlasti sumnjiče ruske hakere Killnet.

Napadnute su stranice Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva kulture i Visokog pravosudnog vijeća.

Glasnogovornik savezne policije potvrdio je incident za dpa, dodajući da je otvorena istraga koju vodi posebni tim.

(Ilustracija)

Nije poznato koliko je točno internetskih stranica pogođeno.

Killnet je i prije napadao druge institucije, uključujući stranice njemačke vlade, te ovaj vikend računala natjecanja za pjesmu Eurovizije. Taj je napad odbijen.

Po medijskim izvještajima, tada su napali stranice italijanske policije i ugasili ih.


Slovačka: Platili smo gas u eurima, konverzija nije na nama

Slovački državni uvoznik gasa SPP platio je račun za ruski prirodni gas u eurima, a konverzija sredstava u rublje je izvan njegove nadležnosti, izjavio je danas izvršni direktor te kompanije Ričard Prokipčak, prenosi Reuters.

„Konverzija deviza je van svake nadležnosti SPP-a, za nas je važno izvršenje obaveze plaćanje u eurima“, rekao je on u intervjuu na slovačkoj javnoj televiziji RTVS .

(EPA)

Ukrajini uplaćeno 530 miliona dolara pomoći

Ukrajini je uplaćeno oko 530 miliona dolara bespovratnih sredstava od SAD-a i Velike Britnije iz fonda koji je osnovala Svjetska banka za donacije vladi u Kijevu nakon ruske agresije, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo finansija.

SAD su donirale oko 500 miliona dolara, a Britanija 24 miliona funti (30 miliona dolara), i novac je sada stigao u državni budžet, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Reuters.

„Ova sredstva će biti usmjerena na obezbjeđenje hitne socijalne, humanitarne i zdravstvene potrošnje, kao i na podršku interno raseljenim licima“, dodalo je ministarstvo.

Američki Senat je odobrio u četvrtak skoro 40 milijardi dolara dodatne pomoći Ukrajini, a Grupa sedam najrazvijenijih ekonomija svijeta je postigla dogovor da obezbjedi finansijsku pomoć Kijevu od preko 18 milijardi dolara.

(Getty Images)

Ukrajina: Ruska vojska pojačala ofanzivu na Donbas

Ruska vojska intenzivirala je ofanzivu na region istočni Donbas koristeći artiljeriju, raketne bacače i avijaciju, saopštio je danas ukrajinski generalštab.

“Ruski neprijatelj izveo je veliko artiljerijsko granatiranje civilne infrastrukture, koristeći višecjevne raketne bacače”, dodaje se u saopštenju koje je prenio Reuters.

Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi izvještaje, a Rusija negira da gađa civile.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da je industrijska zona Donbasa u fokusu najnovije ruske ofanzive, kao i da je totalno uništena.

“Okupator pokušava da nametne još veći pritisak. Tamo je pakao, ne pretjerujem. Tamo se dešavaju neprekidni napadi, u regionu Odese i na jugu. Region Donbas je totalno uništen”, kazao je Zelenski.

(Arhiva)

Zelenski zahvaljuje SAD-u na pomoći od 40 milijardi dolara

Zelenski je zahvalio SAD-u na odobrenju zakona o pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara.

“Ovo je demonstracija snažnog vodstva i nužan doprinos našoj zajedničkoj odbrani slobode”, rekao je u svom noćnom video obraćanju naciji.


Bijela kuća želi da isporuči Ukrajini protivbrodske rakete

Bijela kuća radi na isporuci protivbrodnih raketa ukrajinskoj vojsci, kako bi im pomogla da pobjede rusku pomorsku blokadu, rekli su američki zvaničnici, dodavši da bi još moćnije oružje, koje može da potopi ruske ratne borodove, moglo da intenzivira sukob.

Ukrajina nije krila da želi naprednije američko oružje, pored aktuelnog koje dobija.

Na listi želja Kijeva su, na primjer, rakete koje bi mogle da odguraju rusku mornaricu od ukrajinskih luka u Crnom moru, što bi toj zemlji omogućilo da ponovo izvozi žitarice i ostale poljoprivredne proizvode.

Tri američka zvaničnika i dva izvora iz Kongresa saopštila su da se dvije vrste jakih protivbrodskih raketa, Harpun, koji pravi “Boing”, i Naval Strike Missile, koji pravi “Kongesberg” i “Raytheon Technologies”, na razmatranju da se pošalju direktnom pošiljkom Ukrajini, ali preko transfera nekog od evropskih saveznika, koji već kod sebe ima ove projektile.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u aprilu apelovao na Portugaliju da im dostavi Harpune, koji imaju domet do 300 kilometara.

Oko 20 brodova ruske ratne mornarice, uključujući i podmornice, su u operativnoj zoni Crnog mora, navelo je britansko ministarstvo odbrane.


Rusija razočarana najnovijim izjavama izraelskih zvaničnika

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov izjavio je da je Moskva razočarana nedavnim antiruskim izjavama izraelskih zvaničnika.

“Naravno, mi smo malo razočarani takvim antiruskim izjavama više odgovornih osoba u Izraelu, jer to nije u skladu sa prirodom tradicionalno prijateljskih odnosa koje gradimo 30 godina od kasnih 1980-tih”, rekao je Bogdanov odgovarajući na pitanje ruske novinske agencije TASS.

On je to rekao na marginama skupa u ruskoj republici Tatarstanu, prenijeli su izraelski mediji.

Bogdanov, bivši ambasador Rusije u Izraelu, je rekao da očekuje da ta zemlja “zauzme uravnoteženiji i objektivniji stav” o ratu u Ukrajini.

(AFP)

Uz to je naglasio da Rusija njeguje posebne veze s Izraelom, naročito u odnosu na sjećanje na Drugi svjetski rat.

“Prema tome mi imamo zajedničku poziciju i mi slavimo Dan pobjede 9.maja, za razliku od mnogih zapadnih zemalja”, rekao je zamjenik šefa diplomatije Rusije.

Ambasada Rusije u Tel Avivu nije komentarisala tu izjavu.

Veze Moskve i Jerusalema su napete u proteklim nedjeljama.


Medvedev osudio ‘lude’ sankcije protiv Rusije

Zapad ne može da udari Rusiju “ludim” ekonomskim sankcijama i istovremeno da očekuje da će ta zemlja garantovati snabdjevanje hranom, ocijenio je drugi čovjek Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken je osudio Moskvu tokom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u organizaciji SAD-a, da drži kao taoca “snabdjevanje hranom milione Ukrajinaca i još milione drugh ljudi na svijetu”.

“Naša zemlja spremna je da preuzme sve svoje obaveze. Ali takođe očekuje pomoć od svojih trgovinskih partnera”, rekao je preko Telegrama bivši ruski predsjednik i premijer koji je sada zamjenik šefa Savjeta bezbjednosti Rusije.

“U suprotnom to nema smisla – s jedne strane nam se nameću lude sankcije a sa druge se traži da osiguramo snabdjevanje u hrani. To ne ide tako, nismo mi idioti”, rekao je Medvedev.

(EPA)

Rusija i Ukrajina obezbjeđuju 30 posto snabdjevanja u hrani na svijetu.

SAD i Rusija su se u UN uzajamno optuživale za pogoršanje bezbjednosti u hrani u svijetu. Washington je pozvao Moskvu da dozvoli izvoz ukrajinskih žitarica blokiranih u lukama u Crnom moru.

“Prestanite da blokirate luke u Crnom moru. Dozvolite slobodno kretanje brodova, vozova i kamiona koji prevoze hranu van Ukrajine”, rekao je Blinken i pozvao Ruse da prestanu da prijete izvozom hrane i đubriva zemljama koje kritikuju njihovu agresiju.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzija je odbacio sve zapadne optužbe i rekao da zapad hoće da Rusija snosi krivicu za sve probleme svijeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije