Australci u subotu na neizvjesnim izborima

Laburistička opozicija mogla bi okončati desetogodišnju vladavinu konzervativaca.

Premijer Scott Morrison se nada da će ponoviti "čudo" sa prošlih izbora kad je zaostajanje u anketama pretvorio u pobjedu (EPA)

Australci u subotu izlaze na parlamentarne izbore na kojima bi laburistička opozicija mogla okončati desetogodišnju vladavinu konzervativaca, navodi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Laburisti su sve donedavno bili uvjerljivi u anketama, ali su ih vladajući u posljednje vrijeme počeli sustizati.

Ispitivanja sada pokazuju da je utrka vrlo tijesna pa su čelnici obje najveće stranke posljednjih dana kampanje dali sve od sebe da privuku birače ekonomskim pitanjima.

Pravo glasa ima 17 miliona Australaca koji će u subotu birati 151 zastupnika donjeg doma i pola saziva gornjeg doma parlamenta. Glasanje je obavezno, navode agencije.

Traumatične tri godine

Premijer Scott Morrison se nada da će ponoviti “čudo” sa prošlih izbora kad je zaostajanje u anketama pretvorio u pobjedu. Ali za to će morati prevladati kolektivnu traumu iz zadnje tri godine.

Australci su, naime, u tom periodu doživjeli nekoliko katastrofalnih šumskih požara, razornih poplava i strogo pandemijsko zaključavanje.

Inače među najoptimističnijm biračima u svijetu, Australci su postali naglašeno pesimistični i zabrinuti za svoju budućnost, pokazala su ispitivanja javnog mnijenja.

Izvor: Agencije