Vođa demokrata: Imovina ruskih oligarha za pomoć Ukrajini

Vrijeme je da se sankcionisani ruski oligarsi počnu smatrati odgovornim za nepošteno stečeno bogatstvo, rekao je Chuck Schumer, vođa demokrata u Senatu.

Schumer: Ukrajini je svaka pomoć dobrodošla (EPA)

Vođa demokrata u Senatu SAD-a Chuck Schumer najavio je da će ispuniti zahtjev Bidenove administracije o dodavanju odredbe na paket pomoći Ukrajini koji iznosi 33 milijarde dolara, kako bi se omogućilo SAD-u da iskoristi imovinu ruskih oligarha te njihov novac direktno pošalje Ukrajini, javlja Reuters.

“Ukrajini je svaka pomoć dobrodošla, te istovremeno nama trebaju sva sredstva koja možemo dobiti kako bismo Ukrajini pružili potrebnu pomoć”, kazao je Schumer na medijskoj konferenciji u New Yorku.

Predsjednik Joe Biden zatražio je u četvrtak od Kongresa da odobri 33 milijarde dolara pomoći Kijevu, što će drastično povećati finansiranje Ukrajine od strane SAD-a više od dva mjeseca nakon što ju je Rusija napala, prenosi Hina.

Njegova je administracija također zatražila od zakonodavaca da doda odredbe kojima bi se zaplijenilo još imovine koja bi se prodala, te dobiveni novac poslao Ukrajini.

Schumer je kazao da bi odredbe koje se dodaju pojednostavile zapljenu imovine u vlasništvu oligarha u SAD-u, te ubrzala revizija na Saveznom sudu, prema zahtjevu Bijele kuće.

Više ovlasti Bidenovoj administraciji

Odredbe bi također kaznenim djelom učinile svjesno posjedovanje prihoda dobivenih “korumpiranim poslovanjem” s ruskom vladom, kazao je.

“Vrijeme je da se sankcionisani ruski oligarsi počnu smatrati odgovornim za nepošteno stečeno bogatstvo”, kazao je Schumer.

Američki Zastupnički dom podržao je davanje više ovlasti administraciji u svrhu pogađanja oligarha koji profitiraju zbog povezanosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kad je u srijedu odobrio neobvezujuću legislativu.

Finansiranje u iznosu od 33 milijarde američkih dolara za Ukrajinu, za koje su zakonodavci kazali da ga žele brzo odobriti, iskoristit će se kako bi Ukrajinu opremili oružjem, municijom i drugim vrstama vojne pomoći, te za direktnu ekonomsku i humanitarnu pomoć.

Izvor: Agencije