EU bi mogla zabraniti uvoz ruske nafte do kraja godine

Evropska unija priprema šesti paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu koju Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom.

Utisak je da je Njemačka, kao jedan od najvećih kupaca ruske nafte, spremna da obustavi uvoz do kraja 2022. godine (EPA - Ilustracija)

Evropska unija mogla bi do kraja godine da uvede zabranu uvoza ruske nafte, najavilo je dvoje diplomata poslije razgovora Evropske komisije i država članica Unije proteklog vikenda.

Evropska unija priprema šesti paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu koju Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom, prenosi Tanjug.

Očekuje se da će šesti paket sankcija obuhvatiti rusku naftu, ruske i bjeloruske banke, kao i više pojedinaca i kompanija, prenosi Reuters.

Komisija priprema plan o sankcijama do sastanka ambasadora EU-u u Briselu u srijedu, a u ponedjeljak bi o tome trebalo da razgovaraju i ministri energetike Evropske unije.

Diplomate EU-a kažu da neke članice Unije mogu da obustave upotrebu nafte i prije kraja 2022. godine, ali da su druge naročito one južnije zabrinute su da bi to moglo utjecati na cijene energenata.

Alternativni izvori

Prema riječima diplomata, utisak je da je Njemačka, kao jedan od najvećih kupaca ruske nafte, spremna da obustavi uvoz do kraja 2022. godine, ali Austrija, Mađarska, Italija i Slovačka i dalje su rezervirane prema tom prijedlogu.

Savjetnik kancelara Olafa Scholza, Joerg Kukies kaže za Financial Times da Njemačka podržava zabranu uvoza ruske nafte, ali da joj treba nekoliko mjeseci da osigura alternative za sigurno snabdijevanje.

Najveći problem mogle bi da budu dvije rafinerije na istoku Njemačke, Schwedt i Leuna koje se u velikoj mjeri oslanjaju na rusku naftu i obje su vezane za naftovod Družba u koji direktno stiže sirova nafta iz Rusije.

Izvor: Agencije