SAD: Broj slučajeva COVID-a 19 utrostručio se u mjesec dana

Sedmodnevna incidencija povećala se za 26 posto u odnosu na prethodnu sedmicu te iznosi 94.000 slučajeva dnevno.

Prosječan broj dnevno hospitaliziranih povećao se na 3.000 dnevno, što je 19 posto više nego prethodne sedmice (EPA)

Sjedinjene Američke Države bilježe trostruko povećanje broja slučajeva COVID-a 19 tokom proteklog mjeseca i stalan porast u posljednjih pet sedmica, izjavila je u srijedu direktorica Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Rochelle Walensky.

Sedmodnevna incidencija povećala se za 26 posto u odnosu na prethodnu sedmicu te iznosi 94.000 slučajeva dnevno, kazala je Walensky u Bijeloj kući, prenosi Hina.

Prosječan broj dnevno hospitaliziranih povećao se na 3.000 dnevno, što je 19 posto više nego prethodne sedmice.

Dnevno s COVID-om 19 umre prosječno 275 osoba, navela je Walensky.

“Naravno, moramo imati na umu da je svaka osoba izgubljena zbog COVID-a 19 tragedija i da je gotovo 300 smrtnih slučajeva dnevno još uvijek previše”, rekla je Walensky.

Osim u SAD-u, broj zaraženih COVID-om 19 raste u svim državama Amerike, objavila je Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) u srijedu.

Broj slučajeva u Sjevernoj i Južnoj Americi povećao se za 27,2 posto u odnosu na sedmicu ranije, uglavnom zbog porasta u SAD-u, navodi PAHO.

Od ukupno 918.000 zaraženih, više od pola je iz Sjeverne Amerike.

Odustajanje od mjera

Direktorica PAHO-a Carissa Etienne napomenula je da su mnoge zemlje odustale od mjera te su otvorile granice nakon razdoblja slabije transmisije COVID-a 19.

“Maske i socijalno distanciranje dobro su nam služili od početka pandemije i još uvijek su važne mjere za smanjenje prijenosa virusa”, rekla je, dodajući da bi vlade trebale biti spremne pojačati te mjere kad god dođe do veće transmisije i porasta broja smrtnih slučajeva.

Previše ljudi i dalje je u opasnosti, smatra PAHO, jer je samo 14 od 51 države i teritorija u Americi postiglo cilj Svjetske zdravstvene organizacije o procijepljenosti od 70 posto svoje populacije, dodala je tokom konferencije za novinare.

PAHO je saopćio da je broj infekcija i umrlih u regiji u stalnom porastu tokom posljednje četiri sedmice.

U Srednjoj Americi zabilježen je najveći porast zaraženih od 80 posto.

“Vrijeme je da sagledamo ove brojke i djelujemo. COVID-19 ponovno raste u Americi”, rekla je Etienne. “Istina je da ovaj virus neće nestati uskoro”.

Izvor: Agencije