Njemački obavještajci: Nivo špijunaže možda veći nego tokom Hladnog rata

Šef njemačke obavještajne službe upozorio je na uvećani rizik od sabotaže u kontekstu rata u Ukrajini.

Njemačka je razotkrila izvjestan broj ruskih špijuna koji su djelovali u zemlji posljednjih godina (EPA)

Nivo špijunaže tokom rata u Ukrajini je gotovo isti kao tokom Hladnog rata ili čak i veći, rekao je šef njemačke obavještajne službe Thomas Haldenwang.

Haldenwang, koji rukovodi Saveznom službom za zaštitu ustavnog poretka (BfV), upozorio je na uvećani rizik od sabotaže u kontekstu rata u Ukrajini, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Naveo je da je Njemačka razotkrila izvjestan broj ruskih špijuna koji su djelovali u zemlji posljednjih godina.

Smatra da će “u svijetu otvorenih neprijateljstava i drastičnih sankcija, prag inhibicije za špijunažu, sabotažu i nelegitimni utjecaj nastaviti da pada”.

Promoviranje antivladine propagande

AP ističe da je BfV pojačao praćenje aktivnosti ekstremističkih grupa i pojedinaca koji žele da dovedu u pitanje legitimitet države nakon pandemije korona virusa i rata u Ukrajini.

Haldenwang je rekao da je rizik koji predstavljaju takvi pokreti povećan zbog stranih sila i njihovih namjera da promovišu antivladinu propagandu putem dezinformacija.

Ministrica unutrašnjih poslova Njemačke Nancy Faeser optužila je ruskog predsjednika Vladimira Putina da na Zapadu podstiče ideju “rusofobije” od početka rata u Ukrajini.

Izvor: Agencije