Njemački kancelar uskoro u posjeti Zapadnom Balkanu: Regiji je mjesto u EU

Više nego ikada integracija Zapadnog Balkana u EU je i u strateškom interesu Brisela, rekao je Olaf Scholz.

Poštivanje naših obaveza prema Zapadnom Balkanu nije samo pitanje našeg kredibiliteta, rekao je Olaf Scholz zastupnicima u Berlinu (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je danas da će putovati na Zapadni Balkan, prije sastanka Evropskog vijeća koji je na programu sljedećeg mjeseca, kako bi prenio poruku regiji da mu je mjesto u Evropskoj uniji.

“Šest zemalja Zapadnog Balkana sa aspiracijama u EU, a to su Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo, su već u višegodišnjem procesu reformi”, kazao je Scholz zastupnicima u Berlinu, izvijestio je Reuters, a prenosi Tanjug.

On je dodao da “danas, više nego ikada, njihova integracija u EU je i u strateškom interesu Brisela”, ukazujući, kako navodi Reuters, na utjecaj stranih sila u regiji, uključujući Rusiju.

Ruska invazija vratila strahove

“Poštivanje naših obaveza prema njima nije samo pitanje našeg kredibiliteta”, poručio je Scholz.

Ruska invazija na Ukrajinu od 24. februara potakla je strahove da bi se sukob mogao preliti i na regiju Zapadnog Balkana. Ipak, čelnici EU-a još uvijek nemaju usuglašen stav oko prijema zemalja Zapadnog Balkana u Uniju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji se u ovom trenutku protivi proširenju Unije nedavno je predložio formiranje nove političke zajednice u Evropi, u kojoj bi bili i Ukrajina i zemlje Zapadnog Balkana.

Uspoređujući Ukrajinu i zemlje Zapadnog Balkana u kontekstu proširenja Unije, Scholz je rekao da je pomoći zemlji koja je brutalno napadnuta doprinos odbijanju napada. Rekao je da je Ukrajina također dio “naše evropske porodice”.

“To je istina”, rekao je njemački kancelar. “Ipak, proces pristupanja EU-a nije pitanje mjeseci. Činjenica da nema prečica na putu ka EU je i uslov pravednosti prema šest zemalja Zapadnog Balkana”, poručio je kancelar.

Izvor: Agencije