EU objavila plan za okončanje energetske ovisnosti o Rusiji

Plan vrijedan 210 milijardi eura ima za cilj smanjiti ovisnost Evropske unije o uvozu ruske nafte i plina.

Blok se obavezao da će pokušati da do kraja godine smanji potražnju ruskog plina za dvije trećine (Reuters)

Evropska komisija je usvojila plan vrijedan 210 milijardi eura (220 milijardi dolara) za okončanje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima u periodu od pet godina te ubrzani prelazak na zelenu energiju.

Ovaj potez dolazi usljed invazije Rusije – koja je najveći evropski dobavljač plina – na Ukrajinu koja je potakla Evropsku uniju da preispita svoju energetsku politiku.

“Podižemo naše ambicije kako bismo osigurali nezavisnost od ruskih fosilnih goriva što je prije moguće”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u Briselu gdje je objavila paket, nazvan REPowerEU.

Moskva isporučuje 40 posto plina bloku i 27 posto svoje uvozne nafte, a zemlje EU-a pokušavaju se usaglasiti oko sankcija ruskih energenata.

Namjera evropskog bloka da odbaci ruske energente proizlazi iz kombinacije dobrovoljnih i obaveznih radnji koje odražavaju političku nelagodu pomoći u finansiranju ruske vojne kampanje u zemlji koja je susjedna Evropskoj uniji i koja se želi pridružiti bloku.

Zabrinutost određenih zemalja

Zabrana uvoza ruskog uglja u Evropsku uniju trebala bi početi u augustu, a blok se obavezao da će pokušati da do kraja godine smanji potražnju ruskog plina za dvije trećine. U međuvremenu, predloženi embargo na uvoz ruske nafte naišao je na blokadu Mađarske i drugih zemalja bez izlaza na more, koje su zabrinute cijenom prelaska na alternativne izvore.

Mjere obuhvataju kombinaciju zakona Evropske unije, neobavezujuće planove i preporuke članicama, koje su uglavnom same zadužene za svoje energetske politike.

Brisel očekuje da će ukupno biti potrebno da se do 2027. godine uloži dodatnih 210 milijardi eura i 300 milijardi do 2030. godine, uz investicije koje su potrebne da se ispune klimatski ciljevi. Investicije bi na kraju dovele do smanjenja evropskog računa za uvoz fosilnih goriva.

“RePowerEU će nam pomoći da uštedimo više energije, fazno ukinemo fosilna goriva i, što je najvažnije, podstaknemo investicije na novom nivou”, rekla je Von der Leyen.

Te investicije, između ostalog, obuhvataju 86 milijardi eura za obnovljive izvore energije, 29 milijardi za elektro-mrežu i 56 milijardi za uštedu energije.

Platforma za zajedničku nabavku energenata

Komisija je saopćila da će biti potrebna i određena ulaganja u infastrukturu za fosilna goriva – 10 milijardi eura za projekte za gas i tečni gas i do dvije milijarde za naftu.

Brisel želi da se mjere finansiraju iz EU fondova za oporavak od COVID-19, u kojem je više od 200 milijardi eura neiskorištenih zajmova.

Komisija predlaže i veći pravno obavezujući cilj da se do 2030. godine iz obnovljivih izvora dobija 45 posto energije, umjesto do sada predloženih 40 procenata. Potrošnja energije bi se također smanjila za 13 posto do 2030, umjesto predloženih 9 procenata.

Predsjednica Evropske komisije najavila je ubrzanje porcedura za izgradnju obnovljivih izvora energije u Evropi, ali i obavezu izgradnje solarnih panela na krovovima komercijalnih i javnih zgrada od 2025. godine, što će za nove stambene zgrade važiti od 2029. godine.

Ona je najavila i platformu po kojoj će 27 članica EU zajedno nabavljati energente na svjetskim tržištima.

Izvor: Al Jazeera i agencije