Brazilski pravnici pisali UN-u da Bolsonaro ugrožava pravosuđe

Predsjednik vlade Brazila Jair Bolsonaro ugrožava demokratiju i nezavisnost brazilskog pravosuđa dok se priprema za izbore u oktobru, stoji u peticiji brazilskih pravnika i pravnih istraživača.

Bolsonaro je izrekao niz direktnih prijetnji Vrhovnom sudu, veličajući neposlušnost sudskim odlukama, pa čak i prijeteći određenim sudijama, stoji u peticiji (Reuters)

Grupa brazilskih advokata i pravnih stručnjaka u srijedu je uputila peticiju Ujedinjenim narodima u kojoj se kaže da predsjednik vlade Brazila Jair Bolsonaro ugrožava demokratiju i nezavisnost brazilskog pravosuđa dok se priprema za izbore u oktobru.

Grupa od 80 pravnika i pravnih istraživača apelirala je na specijalnog izvjestitelja UN-a za nezavisnost sudija i advokata Diega Garciu-Sayana, da posjeti Brazil i izvijesti o trenutnim napadima na Vrhovni sud i Vrhovni izborni sud koji nadzire izbore.

Sudovi se suočavaju s dosad neviđenom kampanjom nepovjerenja i prijetnji javnosti sudijama koji se ne slažu s vladinom politikom, navode u svojoj peticiji, piše Reuters, prenosi Hina.

Strah da neće prihvatiti poraz u oktobru

Bolsonaro je u više navrata tvrdio da je brazilski glasački sistem podložan prevari, bez pružanja ikakvih dokaza, iako je izabran 2018. s elektronskim strojevima uvedenim prije 26 godina.

Bolsonaro je izrekao niz direktnih prijetnji Vrhovnom sudu, veličajući neposlušnost sudskim odlukama, pa čak i prijeteći određenim sudijama, stoji u peticiji.

“Brazilsko pravosuđe je pod opsadom. Nezavisnost pravosuđa u Brazilu suočava se s izazovima bez presedana od demokratizacije 1980-ih”, navodi se.

Bolsonarovi napadi na pravosuđe i brazilski elektronski glasački sistem izazvali su strah da neće prihvatiti poraz u oktobru u utrci u kojoj zaostaje za svojim ljevičarskim protivnikom, bivšim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom, postavljajući pozornicu za institucionalnu krizu.

Izvor: Agencije