Bjelorusija uvela smrtnu kaznu i za pokušaj izvršenja terorističkog akta

Kritičari vlade u Minsku navode da je potez usmjeren protiv opozicionih aktivista.

Lukašenkov režim je znatno pooštrio represiju nakon predsjedničkih izbora u avgustu 2020. godine (EPA)

Bjeloruske vlasti odobrile su izmjene krivičnog zakona kojima se smrtna kazna uvodi i za pokušaj izvršenja terorističkog akta, a kritičari vlade u Minsku navode da je taj potez usmjeren protiv opozicionih aktivista.

U Bjelorusiji, kojom čvrstom rukom vlada predsjednik Aleksandar Lukašenko, do sada je smrtna kazna bila predviđena za terorističke akte sa smrtnim ishodom, za brutalna i višestruka ubistva, prenosi agencija Reuters navode ruskih medija.

Bjeloruski parlament je podržao proširenje upotrebe smrtne kazne nakon što su aktivisti pokušali sabotirati dijelove željezničke mreže kako bi Rusiji otežali premještanje snaga u Ukrajinu.

Rusija je koristila teritoriju Bjelorusije, svoje bliske saveznice, za invaziju na Ukrajinu započetu 24. februara.

Minsk negira umiješanost u sukob, ali priznaje da je bjeloruska teritorija korištena za invaziju.

Izmjene krivičnog zakona stupaju na snagu u roku od 10 dana od zvaničnog objavljivanja.

SAD je oštro osudio proširenje upotrebe smrtne kazne na pokušaje izvršenja terorističkog akta, ocijenivši da će se na meti novog zakona naći prodemokratski aktivisti i osobe koje se protive ruskom ratu u Ukrajini.

‘Nastavak represije’

Američki državni sekretar Antony Blinken optužio je Lukašenka da “nastavlja represiju” i da novom mjerom nastoji zadržati vlast “putem straha i zastrašivanja”, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

I opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja je pobjegla iz Bjelorusije 2020. godine kako bi izbjegla hapšenje, ocijenila je da je proširenje primjene smrtne kazne “direktna prijetnja” protivnicima Lukašenkovog režima i onima koji se protive agresiji Rusije na Ukrajinu.

Lukašenkov režim je znatno pooštrio represiju nakon predsjedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukašenko ubjedljivo pobijedio.

Od tada su mnogi protivnici Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine, optuženi i uhapšeni po optužbi da su pripremali ili pokušali izvršenje terorističkog akta.

Izvor: Agencije