Biden u posjeti Japanu i Južnoj Koreji, nosi poruku Kini

Ovo putovanje se odnosi na izgradnju mreže saveza u istočnoj Aziji, djelomično radi suprotstavljanja bilo kakvim kineskim akcijama protiv Tajvana.

Joe Biden posjetit će Japan i Južnu Koreju na svom prvom azijskom putovanju kao predsjednik SAD-a (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden posjetit će Japan i Južnu Koreju na svom prvom azijskom putovanju kao predsjednik SAD-a, noseći jasnu poruku Kini da ne pokušava ono što je Rusija učinila u Ukrajini nigdje u Aziji, a pogotovo ne na Tajvanu.

Biden odlazi na petodnevno putovanje u četvrtak, nakon što je nekoliko mjeseci proveo koordinirajući sa saveznicima kako bi kaznili Rusiju za njenu invaziju na Ukrajinu, koju Moskva naziva “specijalnom operacijom”, javlja Reuters a prenosi Fena.

Biden će se sastati s novim južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk-yeolom u Seulu i japanskim premijerom Fumiom Kishidom u Tokiju, čelnicima koji dijele zabrinutost oko Sjeverne Koreje i Kine i željni su graditi saveze i saradnju s Washingtonom.

“U svojoj srži ovo putovanje se odnosi na izgradnju mreže saveza u istočnoj Aziji, djelomično radi suprotstavljanja bilo kakvim kineskim akcijama protiv Tajvana”,  rekao je Evan Medeiros, stručnjak za Aziju u administraciji Baracka Obame.

Američko suprotstavljanje Kini

Opsežne sankcije koje je Biden vodio protiv Rusije ne bi bile tako jednostavne protiv Pekinga. Kina je najveći trgovinski partner Južne Koreje i najveći izvor robe koju Japan uvozi, u svakom slučaju poprilično nadmašujući Sjedinjene Američke Države, koje se nalaze na drugom mjestu.

Bidenova administracija nije iznijela plan kako da se suprotstavi Pekingu ako krene da ponovo preuzme Tajvan, čak iako američke obavještajne službe vide da su pripreme za to u toku.

Slično tome, malo je javne strategije za suprotstavljanje pekinškoj politici zabrane širenja korona virusa za koju neki ekonomisti vjeruju da bi mogla izazvati globalnu recesiju.

Čak i uz te nedostatke, podrška Washingtonu iz Seula i Tokija jača je nego u novijoj histori.

Izvor: Agencije