Američko-izraelski razgovori o ubistvu Shireen Abu Akleh

Američki zvaničnici traže od izraelske vlade pojašnjenja o ponašanju njihovih snaga u slučaju ubijene Al Jazeerine novinarke.

Palestinci hodaju ispred murala ubijenoj novinarki Al Jazeere Shireen Abu Akleh u gradu Betlehemu na okupiranoj Zapadnoj obali (EPA)

Palestinsko predsjedništvo je naglasilo da je Izrael ubistvom Shireen Abu Akleh i napadom na njenu sahranu dokazao da ne mari za međunarodne osude, u trenutku kada se čekaju razgovori američkih zvaničnika s izraelskim ministrom odbrane Bennyjem Gantzom o atentatu.

Očekuje se da će izraelski ministar odbrane Benny Gantz doputovati u Sjedinjene Američke Države u srijedu, gdje će se sastati sa američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom i ministrom odbrane Lloydom Austinom.

Glavna tema razgovora su okolnosti ubistva novinarke Shireen Abu Akleh i nasilje koje je izraelska okupaciona policija provodila tokom njene sahrane u okupiranom Jerusalemu.

Izraelski radio je potvrdio da američki zvaničnici traže od izraelske vlade pojašnjenja o ponašanju njihovih snaga u slučaju Abu Akleh.

U istom kontekstu, pakistanska ministrica vanjskih poslova Hina Rabbani Khar pozvala je da se ubicama novinarke Shireen Abu Akleh sudi i da budu kažnjeni, prema njenim riječima. Pakistanska ministrica smatra da je atentat na Shireen probudio osjećaj u svijetu da je prioritet postići pravdu i da ne smije biti nekažnjivosti.

U američkoj prijestolnici Washingtonu, aktivisti su organizirali protestno stajanje ispred sjedišta Nacionalnog press kluba gdje su zapalili svijeće te odali počast kolegici Shireene Abu Akleh.

Palestinske i arapske organizacije pozvale su na ovaj događaj, na kojem su isticani transparenti i slogani koji pozivaju na pravdu i kažnjavanje ubica Shireen Abu Akleh.

Ovaj događaj je samo jedan u nizu protestnih skupova u nekoliko američkih gradova organiziranih u znak osude atentata na Shireene te kako bi se naglasilo da pravda mora biti zadovoljena, a ubice pozivane na odgovornost, što se podudara sa obilježavanjem 74. godišnjice Nakbe.

Deset članova Kongresa poziva na istragu

Ranije je američka demokratska zastupnica u američkom Zastupničkom domu Rashida Tlaib rekla da je najmanje deset članova Kongresa potpisalo pismo u kojem se američke vlasti pozivaju da istraže ubistvo dopisnice Al Jazeere u Palestini Shireen Abu Akleh. Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovo je pozvao Izrael da ubrza istragu o ubistvu Abu Akleh.

Tlaib je dodala da je “bez presedana da članovi Kongresa dižu glas kako bi osudili ono što se dogodilo”, aludirajući na ubistvo Shireen Abu Akleh prošle srijede dok se pripremala da izvještava o upadima izraelskih okupacijskih snaga u izbjeglički kamp Jenin na sjevernu Zapadne obale.

Rashida Tlaib, inače palestinskog porijekla, objasnila je u intervjuu za Al Jazeeru da se osobama koje čine ratne zločine ne može dozvoliti da sami provode istragu, misleći time na izraelske vlasti. Demokratska zastupnica je pozvala da se američka pomoć Izraelu ne pruža bez ograničenja i da bude uvjetovana poštivanjem ljudskih prava.

Izvor u američkom Kongresu potvrdio je za Al Jazeeru da postoji pismo u kojem se zahtijeva da Savezni istražni ured (FBI) i State Department provedu istragu o ubistvu Shireen Abu Akleh.

Američki informativni portal The Intercept izvijestio je u ponedjeljak, pozivajući se na upućene izvore, da dva demokratska zastupnika u Kongresu nastoje prikupiti potpise zakonodavaca za pismo u kojem se od FBI-ja i State Departmenta traži da istraže ubistvo Shireen Abu Akleh.

Izvor: Al Jazeera